Банките изнасят злато от Русия. Какво означава това?

Pan.bg 30 май 2020 | 17:21 views (2280) commentaries(0)
img
pan.bg


Вече шест месеца местните финансови организации продават злато. През пролетта, на фона на пандемията на коронавирус, износът на благороден метал от Русия се ускори, пише РБК, позовавайки се на данни от Централната банка на Руската федерация. През април златните резерви паднаха с 4,6 тона.

От януари, баланса на банките стана с почти 17 тона злато по-малко. През март запасите от метала се увеличиха, но поради увеличаване на стойността му на световните пазари: цената на фючърсите на златото достигна 1785 долара за тройунция (сега златото се търгува на 1 700 долара).

Какво стои зад продажбата на злато от руските банки: по искане на АиФ.ru, Михаил Коган, ръководител на отдела за аналитични изследвания на Висшето училище за финансов мениджмънт, обясни:

„Увеличението на продажбите на злато от търговските банки се дължи на спирането на покупката му от Банката на Русия от 1 април. Регулаторът реши да предприеме тази стъпка, след като в резултат на активната си покупка от 2014 г. делът на златото в международните резерви достигна значителен праг от 20% и продължи да нараства допълнително, като се вземе предвид по-нататъшното поскъпване на благородния метал.

Според Съюза на производителите на злато на Русия през миналата година производството на злато се е увеличило с 12% до 367,95 тона, което значително надвишава нуждите на бижутерската индустрия (34,4 тона).

Търсенето на инвестиции бе подкрепено главно от Банката на Русия, която в края на 2019 г. увеличи резервите си със 158,6 тона. Остатъкът от търсенето беше за купуване на златни кюлчета и монети. Сега, когато търговските банки са загубили Централната банка като купувач на злато, за да не се натрупва в техните трезори и да не увеличава разходите, трябва да търсите купувачи в чужбина.

Тоест, казано с прости думи, ситуацията е такава, че те добиват много злато, но консумират много по-малко, преди Централната банка купуваше същите „излишъци“ от банките, сега тя спря да купува ценни метали.

Отбелязвам също факта, че златото е по-малко ликвиден инструмент в сравнение с валутата, която освен това не генерира доход, за разлика от ценните книжа. Банките могат да печелят само от увеличения на цените или разликата между покупка и продажба. Сега, когато поради разпространението на коронавирусната инфекция, търсенето на благородни метали рязко се повиши, натискайки цените с 13,8%
от началото на годината, за търговските банки стана изгодно да намаляват резервите си.

Подобни операции няма да имат пряко влияние върху живота на обикновените руснаци. Поради намаляването на златните позиции банките ще имат по-голяма ликвидност, което може да се наложи на фона на влошаване на платежната дисциплина на населението и компаниите в контекста на разпространението на COVID-19.

Ефектът върху икономиката на продажбите на злато в чужбина също ще бъде положителен, тъй като ще подобри ефективността на износа и по този начин ще намали тежестта върху рублата спрямо еврото и долара. Преди това, Централната банка купуваше злато за рубли, увеличавайки обема им в обращение, което в ограничена степен може да „подгрее“ инфлацията. “

Източник: aif.ru Снимка: aif-s3.aif.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка