В Япония изискват от Токио да отнеме Курилските острови от Русия

Pan.bg 05 юни 2020 | 11:23 views (969) commentaries(0)
img
pan.bg


Юкио Кашияма, японски журналист и политолог, смята идеята за "връщане" на двата курилски острова за "вредна и безплодна". „Нашата цел са само четирите острова на билото на Южния Курилски хребет“, за това, японският журналист и политолог Юкио Кашима, призова Токио.

Според него методите за водене на обикновена дипломация - преговори и взаимни отстъпки до постигане на компромис - са неприемливи по въпроса за Курилските острови. Юкио Кашияма в статията си за уеб портала Wedge Infinity настоява Токио да се върне към принципните подходи и да се откаже от идеята за връщане на двата острова, което донесе пълно разочарование, предаде РИА Новости.

В Синята книга за външната политика Япония вече е декларирала своя суверенитет над островите, без да ги споменава конкретно. Това предизвика тежка реакция от страна на Русия, която не се хареса на Юкио Кашима. Става дума за груби изявления на руския външен министър Сергей Лавров, който на 21 май заяви, че действията на Токио противоречат на споразумението на най-високо ниво, според което двете страни трябва да положат усилия за създаване на благоприятна атмосфера в отношенията помежду си, а също така да доведат до преглед на резултатите от Втората Втората световна война.

Статията на японския журналист критикува позицията на Шинцо Абе, която е фиксирана върху Декларацията от 1956 г., там се споменават двата острова Хабомай и Шикотан, докато Декларацията от Токио от 1993 г., подписана от първия президент на Русия Борис Елцин, се отнася до четири острова - Кунашир , Итуруп, Хабомай и Шикотан. Но с началото на 2019 г. атмосферата в двустранните отношения се промени драстично.

Така в Токио, възприеха с оскърбление откриването на завод за преработка на риба в Шикотан.

Юкио Кашима припомни, че срокът на настоящите президентски правомощия на Владимир Путин изтича през 2024 година. А Думата вече одобри изменения в руската конституция, забраняващи „отчуждението на руските територии“ и договарянето на подобни отчуждения. Въпреки че, отбелязват японците, в конституционните изменения има резерва, че тази забрана не се прилага за случаите на "провеждане на работа по демаркационните граници" между държавите, и не е необходимо това да се прилага за "северните територии".

Затова, Кашима смята, че е време Япония да се върне към първоначалната си позиция за „северните територии“, като се позовава на всичко
на Шимодския договор между Русия и Япония през 1855 г., както и на Санкт-Петербургския договор по граничната линия между Курилските острови и Сахалин от 1875 г.

Юкио Кашима обвинява Русия в агресия. „Известно е, че в края на Втората световна война Русия, нарушавайки Съветско-Японския пакт за неутралитет нахлу в бившата Манджурия.“ Той пише: „След капитулацията на Япония, от 26 август до 5 септември, съветските войски под прикритие "окупираха и четирите острова на Южното Курилско било. И тази незаконна окупация продължава и до днес."

В същото време Руската държавна дума одобри нова крайна дата за Втората световна война. Това е на 3 септември 1945 г.

Източник: vesti.ru Снимка: cdn-st1.rtr-vesti.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка