Украйна вместо стена е оборудвала 400 километров ров на границата с Русия

Pan.bg 05 май 2021 | 22:35 views (961) commentaries(0)
img pan.bg

Ръководителят на Държавната гранична служба на Украйна Сергей Дейнеко заяви, че устройването на границата с Русия продължава, за това те вече са похарчили два милиарда гривни (около 72 милиона долара).

"Оборудваме противотанков ров, контролно-следова полоса, създаваме система за видеонаблюдение. Тоест изграждаме кули, на които монтираме видеокамери и термокамери", каза той в интервю за "РБК-Украина".

Според длъжностното лице, сега се приключва работата по устройството на границата в района на Харков. През цялото време властите са направили около 400 километра противотанков ров, 330 километра път, 70 километра бодлива тел и 100 километра метална ограда.

Дейнеко каза, че цената на работата в процеса е спаднала от четири на 2.5 милиарда гривни. По-голямата част от бюджета вече е изразходван.

"Тази година планираните разходи са 338 милиона гривни (около 12 милиона долара). Решихме да променим леко формата, защото се стремим да намалим себестойността на работата. И сега ние сами извършваме част от работата", добави ръководителят на службата.

През май 2015 г. Арсений Яценюк, който по това време беше министър-председател, обяви началото на изграждането на „реална държавна граница“ с Русия. Проектът е наречен "Стената", а по-късно по инициатива на самия премиер е преименуван на "Европейски вал". Въпреки гръмкото име, укреплението представляваше мрежеста ограда, бодлива тел и канавки.

В Радата „Стената“ на Яценюк бе наречена „градинска решетка“ и „яма на стойност четири милиарда гривни“. Впоследствие бюджетът бе съкратен наполовина и през 2016 г. Националното бюро за борба с корупцията образува наказателно дело за присвояване на публични средства, отпуснати за "Стената". Тогава бяха задържани седем души, включително работници от граничната служба и представители на предприятия изпълнители.

Източник: РИА Новости Снимка: РИА Новости / Андрей Иглов

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка