В ЦРУ допуснаха, че РФ може да е отговорна за "хаванския синдром" по света

Pan.bg 23 юли 2021 | 10:03 views (1368) commentaries(0)
img
pan.bg


Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че Русия може да стои зад необяснимите епизоди на влошаване на състоянието на американските дипломати, които се наричат "хавански синдром"​​, но липсата на данни не позволява да се правят категорични заключения.

"Може би е така (Русия е отговорна - бел. Ред.). Но, честно казано, не мога да предположа, докато не стигнем до по-категорични изводи за това кой би могъл да бъде. Тук има редица възможности", каза Бърнс в интервю за американското Национално обществено радио.

Според него, въпреки че все още не е известно със сигурност кои са причините за влошаването на състоянието на американските служители, ЦРУ приема сериозно тези инциденти. "Убеден съм, че това, което са преживели нашите офицери и някои от техните семейства, както и други държавни служители на САЩ, е реално и сериозно. И ние сме решени да го разберем", каза той.

„Имаме много силен екип от хора, най-добрите в ЦРУ, фокусирани върху тези въпроси - „какво?“ и „кой?“- под ръководството на много опитен старши офицер, който 10 години предитова е водил успешния лов за бин Ладен. ние инвестираме всичко най-добро, което имаме по този въпрос", - каза директорът на ЦРУ.

Ръководителят на американското разузнаване съобщи, че има "няколкостотин" случая на "хаванския синдром" от 2016 г. сред правителството на САЩ и по света. „От тези няколкостотин, вероятно около 100 пострадали са от моите колеги, моите офицери и техните семейства“, каза Бърнс. Той припомни, че учените отдават произхода на синдрома на действието на насочената енергия. "По този начин броят на потенциалните заподозрени, които биха могли да използват това, и са го използвали, се стеснява, имали са възможност да го направят в повече от една част на света", каза директорът на ЦРУ.

Така нареченият "хаванския синдром" се е наблюдавал сред американските дипломати в Куба през 2016 и 2017 г., както и в Китай през 2018 г. Твърди се, че дипломатите са били изложени на звуково въздействие, което е довело до дълговременни последствия за здравето. Периодично в американската преса имаше обвинения срещу Русия за организиране на „акустични атаки“, руското външно министерство нарече тези обвинения „пълен абсурд и странни инсинуации“.

Източник: РИА Новости Снимка: gdb.rferl.org

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка