ООН: Броят на гладуващите в света достигна 828 милиона души

Pan.bg 07 юли 2022 | 19:53 views (254) commentaries(0)
img
pan.bg

Около една трета от световното население (2,3 милиарда души) до известна степен е изправено пред продоволствена несигурност. Това се посочва в нов доклад, изготвен от пет агенции на ООН, съобщават от пресслужбата на организацията.

В работата по доклада са участвали експерти от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), Международния фонд за развитие на земеделието (IFAD), УНИЦЕФ, Световната програма по прехраната (WFP) и Световната здравна организация (СЗО).

През 2021 г. броят на хората, които страдат от глад, се е увеличил с 46 милиона спрямо предходната година до 828 милиона. От началото на пандемията има 150 милиона повече недохранени хора.

Около 924 милиона живеят в остра продоволствена несигурност. Това е с 207 милиона повече от преди две години - преди пандемията. Сред недохранените има повече жени, отколкото мъже.

Около 3,1 милиарда души през 2020 г. не са могли да си позволят здравословна диета - със 112 милиона повече от година по-рано. 45 милиона деца на възраст под пет години страдат от недохранване, най-тежката последица от хронично недохранване, което увеличава риска от смърт на децата 12 пъти.

В допълнение, войната в Украйна се превърна в критичен аспект, който драматично повлия на ситуацията с глада. Авторите на доклада смятат, че една от целите за устойчиво развитие няма да бъде постигната: до 2030 г. няма да е възможно да се сложи край на глада, броят на гладуващите ще остане на ниво от 670 милиона души - това е 8 процента от световно население.

„Докладът подчертава все по-опустошителните ефекти от конфликтите, изменението на климата и икономическите сътресения, както и нарастващите неравенства, всички основни фактори, водещи до глад и недохранване“, се казва в доклада.

Конфликтът между Украйна и Русия засяга сериозно хранителната картина. И двете страни са най-големите световни доставчици на зърнени култури, маслодайни семена и торове.

Освен това, авторите призовават за по-облегчен износ на плодове и зеленчуци, тъй като всяка година 11 милиона души умират поради недохранване. Повишаването на цените на храните означава, че ситуацията само ще се влоши.

Източник: aa.com.tr Снимка: cdnuploads.aa.com.tr

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка