Доклад: Дискриминацията в Германия все още е широко разпространена

Pan.bg 16 авг 2022 | 14:34 views (252) commentaries(0)
img
pan.bg

Ситуацията в Германия е тревожна, каза Ферда Атаман, новият комисар за борба с дискриминацията. Повечето случаи са свързани с расова дискриминация.

Според нови официални данни, дискриминацията в Германия все още е широко разпространена. През 2021 г. федералната агенция за борба с дискриминацията е регистрирала 5617 случая, свързани с нарушения на съответните закони, повечето от тях - 37 процента - са свързани с расова дискриминация, обяви новият комисар за борба с дискриминацията Ферда Атаман във вторник, 16 август, при представянето на годишен доклад в Берлин.

Както отбеляза Атаман, броят на нарушенията е намалял с почти 12 процента спрямо предходната година, но това се дължи преди всичко на „намаляването на броя на исканията за консултации, свързани с пандемията от коронавирус и особено режимът на маските“. Броят на молбите за помощ за всички останали видове дискриминация остава на същото високо ниво.

"Броят на случаите на дискриминация, за които ни съобщават, е тревожен. В същото време това показва, че все повече хора не искат да се примиряват с дискриминацията и търсят помощ", - констатира Атаман. Тя призова всички, които се чувстват жертва на дискриминация по различни признаци, да се борят и ако трябва да се обърнат към съда.

В допълнение към случаите на расова дискриминация, най-честите причини за нарушения през 2021 г. са дискриминация, основана на инвалидност или хронично заболяване (32 процента) и по полов признак (20 процента). Много от жертвите се оплакват от дискриминация при достъп до частни услуги (33 процента) и на работното място (28 процента). Някои жертви съобщават за дискриминация по различни показатели.

Източник: dw.com Снимка: static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка