Хулуси Акар: Всяка заплаха или провокация срещу Турция или Азербайджан е общо предизвикателство!

Pan.bg 06 дек 2022 | 15:11 views (304) commentaries(0)
img
pan.bg

Всяка заплаха или провокация срещу Турция или Азербайджан, независимо от източника, ще бъде призната за общо предизвикателство по пътя на братските страни. Това заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, обръщайки се към участниците в съвместните турско-азербайджански учения „Братски юмрук“ във вторник на полигона Перекишкул край Баку.

Според него, Анкара и Баку „считат за общи, както приятелите, така и враговете“. Нека никой не се съмнява в това, подчерта турският министър, който е в Азербайджан, придружен от началника на Генералния щаб на турските въоръжени сили и командирите на видовете войски.

Ученията бяха наблюдавани и от министъра на отбраната на Азербайджан Закир Хасанов.

Хулуси Акар отбеляза, че днес целият свят преминава през период на нестабилност, рискове и заплахи. „В настоящата ситуация гарантирането на сигурността на нашите страни и народи е възможно само и единствено чрез наличието на силна армия като ефективен възпиращ фактор, а за това трябва да разполагате с високопрофесионален личен състав, въоръжение и техника“, каза турският министър.

Ръководителят на турското военно ведомство отбеляза важността на съвместните учения, в които армиите на различни страни координират действията си, отработвайки умения за съвместни действия, включително по време на война.

Хулуси Акар нарече Азербайджан родна и братска страна за Турция. „Световната общност стана свидетел на нашето единство по време на 44-дневната война, в резултат на която историческите земи на Азербайджан бяха освободени от дългогодишната арменска окупация“, подчерта министърът.

Турският министър призова да се затвори страницата на противоречията и омразата в региона и да се започне изграждането на общо бъдеще, основано на зачитане на нормите на международното право.

Акар даде висока оценка на позицията на лидерите на Турция и Азербайджан, чиито изявления многократно звучаха с ясно послание за мир, стабилност и развитие в региона. „Искрено се надяваме, че Армения няма да остави без отговор ръката на мира на Турция и Азербайджан“, подчерта министърът.

В заключение турският министър посочи важността на отварянето на регионалните комуникации в Южен Кавказ, включително "Зангезурския коридор".

Хулуси Акар завърши речта си с думите: "Да живее братството на Азербайджан и Турция!"

Източник: aa.com.tr Снимка: cdnuploads.aa.com.tr

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка