Dünya: Газовата сделка между Турция и България разтревожи енергийните гиганти в ЕС

Pan.bg 25 яну 2023 | 12:56 views (1066) commentaries(0)
img
pan.bg

Споразумението за сътрудничество в областта на природния газ, сключено между Турция и България, предизвика предпазлива реакция в Европа. Европейската федерация на търговците на енергия (EFET) посочи рисковете от евентуална дискриминация на потребителите на горива, пише анализаторът на турския вестник Dünya Керим Юлкер.

Това споразумение предполага транспортиране на газ от Турция за България в размер на около 1,5 милиарда кубически метра годишно. В този случай срокът на сделката ще бъде 13 години, уточнява се в текста.

„В писмото на EFET (Европейската комисия – Gazeta.Ru) се посочва, че условията на споразумението, подписано между „Булгаргаз“ и вертикално интегрираната турска газова компания BOTAŞ, ще създадат неоптимални пазарни условия за други лицензирани дистрибутори на газ“, се казва в материала.

EFET обединява повече от 130 члена, включително енергийните компании Verbund, GDF Suez, EFD, Engie, E.ON, RWE, EWE, ENI, Edison, Enel, Iberdrola, BP, ExxonMobil, ConocoPhilips, Total, Shell. Ръководството на алианса изпрати писмо относно собствените си опасения във връзка с подписаното споразумение и до българския държавен доставчик Булгаргаз, завършва статията.

На 5 януари ръководителят на Министерството на енергетиката на Турция Фатих Донмез заяви, че при необходимите условия турската страна ще може да доставя газ през България за трети страни. По договор става дума за 20 милиарда кубически метра газ.

Източник: gazeta.ru Снимка: Janek Skarzynski/AFP/Getty Images / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка