ООН: Повече от една четвърт от населението на света няма достъп до безопасна питейна вода

Pan.bg 22 мар 2023 | 20:01 views (497) commentaries(0)
img pan.bg

Най-малко 26% от населението на света е лишено от достъп до безопасна питейна вода, съобщава уебсайта на ООН. Други 47% нямат достъп до основни санитарни услуги, се отбелязва в доклада.

В същото време през последните 40 години потреблението на вода в света се е увеличило с около 1% годишно, ще продължи да расте и в бъдеще, смятат експертите на организацията.

През последните 40 години консумацията на вода в света се е увеличила с около 1% годишно и „според прогнозите, тя ще нараства със същата скорост през следващите 30 години <...> поради растежа на населението, социално-икономически Развитие и промени в естеството на потреблението “, следва от доклада. „Около 4 милиарда души живеят в условия на остра физическа липса на вода поне един месец годишно“, се казва в съобщението.

През декември 1992 г. Общото събрание на ООН реши да постанови Световен ден на водните ресурси на 22 март. От 2003 г. организаторът му е структурата на водните ресурси на ООН, създадена да координира действията на Световната организация по всички проблеми, свързани с използването на водата.

Показано е, че прекъсванията на водоснабдяването подкопават напредъка в сфери като здравеопазване, образование, индустриално и хранително производство.

Русия е един от най -богатите ресурси на страните по света. Запазването на водните объекти, наблюдението на състоянието на водата и техните обитатели с особена строгост се извършва в границите на специално охраняеми природни територии.

По-рано съобщиха, че Финландия е обявена за най-щастливата страна в света за шеста поредна година. Това се посочва в Световния доклад за щастието, изготвен от група експерти по поръчка на Организацията на обединените нации (ООН).

При разработването на документа експертите обръщат внимание на ключови компоненти: доходи на населението, здраве, социална подкрепа, ниво на свобода, щедрост и липса на корупция. Отбелязва се, че през 2023 г. Финландия значително изпреварва "съперниците".

Освен скандинавската страна, списъкът включва още Дания, Исландия, Израел и Нидерландия.

Източник: argumenti.ru / news.rambler.ru Снимка: img.argumenti.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка