Bloomberg: Китай изпревари САЩ като най-големият кредитор в света на страни - длъжници

Pan.bg 28 мар 2023 | 10:17 views (746) commentaries(0)
img
pan.bg

Китай се състезаваше със Съединените щати в борбата за правото да отпуска заеми на страните длъжници. Китай се превърна в най-големия кредитор в света на развиващите се страни, което може да заплаши с продължителни финансови затруднения за последните, съобщава Bloomberg, позовавайки се на резултатите от проучване на икономисти от Световната банка, изследователския проект AidData в Колежа на Уилям и Мери, Харвардския университет и Германския институт за световна икономика в Кил - https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-27/china-s-relation-to-developing-countries-turns-debt-manager?srnd=premium-europe

Като източник на финансиране за предоставяне на заеми на развиващите се страни китайските власти използват значителните резерви на местната Централна банка. Паричните резерви на валутния регулатор за тези цели се оценяват на $3,3 трилиона, се уточнява в статията.

„В света започна нова глобална система за трансгранично кредитиране на страни в затруднено положение, която се конкурира с ръководените от САЩ структури, които работят от 40-те години на миналия век. През последните две десетилетия Народната банка на Китай е сключила суапови споразумения с 40 държави и търговски блокове на стойност около 580 милиарда долара", се казва в материала.

От 2016 г. до 2021 г. най-малко две от страните длъжници на Китай са имали известни затруднения при извършването на плащания към Пекин. В същото време финансовите проблеми бяха изострени от последиците от пандемията от коронавирус. За сравнение, през същия период Международният валутен фонд (МВФ) е отделил едва 144 милиарда долара за подпомагане на развиващите се страни, заключава бележката.

На 22 март в Сената на САЩ беше внесен законопроект за забрана на кредитирането на Китай от Световната банка. Тази инициатива се обяснява с факта, че властите на САЩ имат задължението да гарантират, че техните пари и ресурси отиват в страните, които имат най-голяма нужда от тях, а не в КНР.

Източник: gazeta.ru Снимка: banks.am

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка