Секретарят на Съвета за сигурност на Армения: Членството в ОДКС не носи нищо на Армения

Pan.bg 05 юни 2023 | 13:14 views (562) commentaries(0)
img
pan.bg

Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян заяви, че членството в ОДКС не носи нищо на Армения. Ереван търси алтернативи – включително руски оръжия.

Членството на Армения в ОДКС, поне от 2020 г., не носи нищо на тази страна. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян в неделя, 4 юни, в ефира на арменската обществена телевизия.

„От 2020 г. имаше три мащабни нападения от Азербайджан срещу Армения, при които ОДКС не оказа никаква помощ на Армения“, каза той. Поради това Ереван трябва да търси алтернатива - "например мониторинговата мисия на Европейския съюз", отбеляза Григорян. "След три атаки т. нар. военен блок предлага на Армения мисия за установяване на фактите. Това най-малкото не е сериозно", подчерта той.

Секретарят на Съвета за сигурност уточни, че членството в ОДКС "създава определени проблеми", но поне не ограничава сътрудничеството на Армения с други страни. Ереван, по думите му, работи активно със западните партньори, включително по въпроса за покупките на оръжие.

„Ние разбираме, виждаме реалността, която съществува – това е руско-украинската война, отчитаме, че възможностите на Русия не са толкова големи, за да изнася оръжия. И тръгнахме по пътя на търсене на други ресурси“, обясни той , добавяйки, че „има много страни, с които се водят интензивни дискусии по въпроса за покупки на оръжие.

През ноември 2022 г. премиерът на Армения Никол Пашинян отказа да подпише декларацията на Съвета за колективна сигурност на ОДКС и проекта за съвместни мерки за оказване на помощ на Ереван. Той обясни това решение с липсата на "политическа оценка на агресията на Азербайджан срещу териториалната цялост на Армения" от днлава на организацията.

Ереван твърди, че в резултат на изострянето на конфликта около Нагорни Карабах на границата на двете страни Азербайджан е окупирал около 140 квадратни километра. км арменска територия. През септември 2022 г. Армения се обърна за помощ към ОДКС. На извънредна сесия на Съвета за колективна сигурност беше решено да бъде изпратена мисия в Армения за „оценка на настоящата ситуация“.

След това в центъра на Ереван се проведе митинг, участниците в който поискаха Армения да излезе от ОДКС и да започне преговори с други съюзници. В началото на декември Пашинян заяви, че не му е ясно каква конкретна помощ е предложила ОДКС на републиката „във връзка с нахлуването на азербайджански войски в страната“.

Източник: DW Снимка: Alexander NEMENOV/AFP / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка