В щата Мисури ще бъде извършена 12-та екзекуция в САЩ от началото на 2023 г.

Pan.bg 06 юни 2023 | 07:41 views (954) commentaries(0)
img
pan.bg

В американския щат Мисури ще бъде екзекутиран престъпник, извършил две убийства през 2000 г., съобщава Associated Press.

Губернаторът на щата Марк Парсън отхвърли молбата за помилване на 42-годишния Майкъл Тисиус, който уби двама надзиратели в затвора. Тисиус извърши престъплението през юни 2000 г., докато се опитваше да освободи бившия си съкилийник от окръжния затвор.

Върховният съд на САЩ в понеделник отказа да отложи екзекуцията с мотива, че Тисиус е бил на 19 години по време на убийството. Миналата седмица федерален съдия отложи изпълнението на присъдата, тъй като един от съдебните заседатели, осъдили Тисиус през 2010 г., е бил неграмотен, но апелативна комисия отмени това решение.

Associated Press отбеляза, че Тисиус ще бъде третият човек в Мисури и 12-ият в САЩ, който ще бъде екзекутиран от началото на 2023 г.

По-рано беше съобщено, че през 2022 г. броят на екзекуциите в света е най-високият за последните пет години. На смърт са осъдени и присъдата е изпълнена за 883 души в 20 държави. Това е с 53% повече от година по-рано. По-специално, броят на екзекуциите в Съединените щати се увеличи от 11 на 18.

Източник: gazeta.ru Снимка: Depositphotos

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка