Учени: Ледът на Антарктида започна да се топи с катастрофална скорост

Pan.bg 08 сеп 2023 | 18:22 views (803) commentaries(0)
img
pan.bg

Учените установиха, че континентът се затопля два пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Учените са регистрирали рязко повишаване на температурата в Антарктида. Както съобщава вестник The Guardian, континентът е започнал да се затопля два пъти по-бързо от прогнозираното от климатичните модели. Най-опасно е повишаването на температурата в западната част, която се смята за по-уязвима от изменението на климата.

„Изключително тревожно е да се види такова значително затопляне в Антарктида, отвъд естествените промени“, обясни Матийо Касадо, специалист в Лабораторията за науки за климата и за околната среда във Франция.

Общо учените изследваха 78 ледени ядра, което позволи да се установи значителна промяна в температурата. По-рано беше изчислено, че Антарктика ще се затопля със скорост от 0,18°C на десетилетие. Новите данни обаче притесняват много повече климатолозите - скоростта на нагряване е достигнала 0,22-0,32°C. Така учените установиха, че територията на континента се нагрява два пъти повече, отколкото се смяташе досега.

Д-р Сара Джаксън не участва в изследването, но отбеляза важността му - факт е, че предишните модели на топене на лед не са отчитали толкова силни промени в климата. И в действителност Антарктика може да претърпи бързо топене на ледената си покривка, което да доведе до покачване на морското равнище.

Постепенната загуба на морски лед причинява други проблеми. Например в Антарктида е спряло масовото размножаване на императорските пингвини.

Източник: ren.tv Снимка: © Global Look Press/G&M Therin-Weise/imagebroker.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка