САЩ, ЕС, Индия и Саудитска Арабия ще създадат нов икономически коридор

Pan.bg 10 сеп 2023 | 08:58 views (879) commentaries(0)
img pan.bg

Съединените щати, Европейският съюз, Саудитска Арабия и Индия се споразумяха да създадат нов икономически коридор Индия-Близък изток-Европа (IMEC), съгласно меморандум за разбирателство между участващите страни, текстът на който беше публикуван от Белият дом.

Съгласно документа, основната цел на този проект ще бъде стимулиране на икономическото развитие чрез разширяване на търговските отношения и интеграция между страните от Азия, Персийския залив и Европа.

Както е посочено в меморандума, IMEC ще включва два отделни коридора: източният, който ще свързва Индия със страните от Персийския залив, и северният, който ще свързва Персийския залив с европейските страни.

Проектът включва изграждането на железопътна линия, която в допълнение към други маршрути ще осигури икономически продуктивна транзитна мрежа.

По този начин подписалите страни очакват да осигурят безпрепятствен транспорт на стоки и услуги между Индия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордания, Израел и Европа. Както се посочва в документа, страните по споразумението се надяват, че новият коридор ще подобри ефективността, ще намали разходите, ще засили икономическото сближаване, ще създаде нови работни места и ще намали емисиите на парникови газове. Всичко това ще допринесе за трансформиращата интеграция на страните от Азия, Европа и Близкия изток, се отбелязва в документа.

Източник: РИА Новости Снимка: upload.wikimedia.org

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка