Bloomberg: През 2024г. Русия почти ще удвои военните си разходи

Pan.bg 23 сеп 2023 | 10:49 views (437) commentaries(0)
img
pan.bg

През новата година разходите за армията за първи път в историята на Русия ще надвишат разходите по статията „Социална политика“, която включва пенсии, помощи и други социални плащания.

Руските власти възнамеряват да увеличат разходите за отбрана от сегашните 3,9% до 6% от БВП през 2024 г., съобщи Bloomberg в петък, 22 септември, цитирайки копия от проектобюджетни планове. - https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-09-22/russia-plans-huge-defense-spending-hike-in-2024-as-war-drags-on#xj4y7vzkg

В абсолютно изражение разходите за отбрана ще се увеличат от 6,4 трилиона на 10,8 трилиона рубли. Агенцията припомня, че през предвоенната 2021 г. разходите на Кремъл за отбрана са възлизали на 3,6 трилиона рубли.

Трябва да се отбележи, че през следващата година се планира да се изразходват 7,5 трилиона рубли за социална политика (6,5 трилиона през 2023 г.). Така, както отбелязва Telegram-каналът Faridaily, през 2024 г. разходите за армията за първи път в руската история ще надвишат разходите по статията „Социална политика“, която включва пенсии, помощи и други социални плащания.

Разходите по класифицирани бюджетни пера, значителна част от които се смята, че са свързани с войната, според Bloomberg ще се увеличат от 6,5 трилиона на 11,1 трилиона рубли и ще съставляват една трета от всички бюджетни разходи.

Освен това, руските власти планират леко да увеличат разходите за национална сигурност, като същевременно запазят разходите за образование и здравеопазване на същото ниво - съответно 1,5 и 1,6 трилиона рубли.

Проектобюджетът прогнозира общи разходи през следващата година 36,6 трилиона рубли - с 15% повече от тази година. В същото време, пише Bloomberg, въпреки рязкото увеличение на военните разходи и санкциите, руското правителство очаква бюджетните приходи да възлязат на над 35 трилиона рубли - с 22% повече от 2023 г. Бюджетният дефицит през 2024 г., според документа, ще бъде 0,9% от БВП.

През август Reuters писа, че през първите шест месеца на 2023 г. Русия е отделила 5,59 трилиона рубли за военни нужди. В същото време в бюджета за отбрана бяха предвидени само 4,98 трилиона рубли. В тази връзка руските власти решиха да удвоят целевите разходи по позицията „Отбрана“ до 9,7 трилиона рубли, написа тогава агенцията.

През май The Bell, въз основа на данни от федералния портал „Електронен бюджет“, изчисли, че секретните бюджетни разходи надхвърлят 3 трилиона рубли и заемат първо място в структурата на разходите. Скоро след това данните за оперативните разходи на Министерството на финансите изчезнаха от портала.Източник: DW Снимка: api.delfi.lv / Reuters

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка