Politico: Пентагонът няма с какво да плати за укрепването на групировката на САЩ в Близкия изток

Pan.bg 29 ное 2023 | 08:05 views (402) commentaries(0)
img
pan.bg

Министерството на отбраната на САЩ не разполага с достатъчно средства, за да натрупа военна мощ в Близкия изток, пише вестник Politico във вторник, без да разкрива източника на тази информация. - https://www.politico.com/news/2023/11/28/pentagon-scrambles-to-pay-for-middle-east-troop-buildup-00128882

Както припомня изданието, Пентагонът на фона на ескалацията на палестинско-израелския конфликт нареди изпращането в региона на допълнителна авионосна ударна група, системи за противовъздушна отбрана, изтребители и стотици американски войници. Липсата на консенсус в Конгреса по въпроса за одобряване на финансирането за текущата година обаче се дължи на факта, че Министерството на отбраната на САЩ „няма пари да плати за увеличаване присъствието на своите сили“ в Близкия изток.

Както следва от публикацията, в момента Пентагонът разполага само с ограничени средства, разпределени в рамките на бюджета за предходната фискална година, докато постоянен бюджет за текущата година все още не е приет.

Според изявление на военния говорител на САЩ Крис Шерууд, цитирано от изданието, ситуацията в Близкия изток изисква „мерки от извънреден характер“. Поради това, добавя той, Пентагонът трябваше да преразпредели средства от други разходни области, намалявайки бюджетните кредити за подготовка, разполагане и обучение на сили. Поради тази причина редица програми на Министерството на отбраната на САЩ може да бъдат изправени пред „съкращаване или отмяна“, казва Шерууд.

„Настоящите събития доведоха до ревизии на редица предложения, използвани при разработването на искането за бюджет на президента за финансовата 2024 г. По-конкретно, нито основното искане за бюджет, нито допълнителното искане за финансова 2024 г. включваха финансиране за операции на САЩ, свързани с Израел“, призна представителят на Пентагона.

Източник: РИА Новости Снимка: interesnyefakty.org

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка