Разходите на ФРГ за отбрана през 2024 г. ще надхвърлят 2 процента от БВП

Pan.bg 30 ное 2023 | 17:04 views (330) commentaries(0)
img
pan.bg

За плановете за увеличаване на военните разходи на Германия до над 2 процента от БВП германският министър на отбраната Борис Писториус обяви на Берлинската конференция по сигурността.

Германските разходи за отбрана през 2024 г. ще „надхвърлят двата процента от БВП“. Това заяви в четвъртък, 30 ноември, на Берлинската конференция по сигурността (BSC) германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от Reuters.

Разходите за отбрана в размер на два процента от БВП на страната са предвидени в Договора за НАТО. Доналд Тръмп, който по това време беше президент на САЩ, преди това многократно призоваваше партньорите в Северноатлантическия алианс, включително Германия, да изпълнят това условие.

След пълномащабното военно нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. дебатът за необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана се разгоря в Германия с нова сила.

Кризата около германския федерален бюджет за 2024 г.

Изявлението на Борис Писториус беше направено на фона на кризата около федералния бюджет на Германия за 2024 г.

На 15 ноември Федералният конституционен съд на Германия в Карлсруе постанови, че правителството на страната няма право да използва непотърсени кредити в размер на 60 милиарда евро от специален допълнителен фонд, създаден от властите на страната през 2021 г. за премахване последиците от пандемията от коронавирус. Такава маневра може да се повтори само ако ситуацията бъде обявена за извънредна през текущата година.

Веднага след решението на Конституционния съд германското министерство на финансите замрази разходите от фонда за климата и трансформацията, към който първоначално бяха отпуснати 60 милиарда евро (по-точно опцията за заеми за тази сума) от анти-Covid допълнителен бюджет за 2021 г. Тази мярка обаче не беше достатъчна.

Сутринта на 21 ноември стана известно, че на почти всички германски министерства и ведомства е забранено да поемат нови финансови задължения, например да сключват споразумения за изпълнението на всякакви бъдещи проекти. Допуска се да се обслужват само текущи, предварително одобрени разходи.

Рекордни разходи на Русия за отбрана

Берлинската конференция по сигурността е „мероприятие-побратим“ на Мюнхенската конференция по сигурността. Тази година тя се провежда на 29-30 ноември с участието на високопоставени политици и експерти по международна сигурност.

На 17 ноември Държавната дума на Руската федерация прие на трето четене проекта на федералния бюджет на Русия за 2024 г. и за плановия период 2025-2026 г., който също така предвижда рекордни военни разходи за съвременната история на страната. Предвижда се да бъдат отделени около 10,8 трилиона рубли за позицията „национална отбрана“. Това са 29,4% от очакваните разходи през следващата година.

Източник: DW Снимка: kor.ill.in.ua / Getty Images

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка