Финландия и Руската федерация се отказаха от трансграничното сътрудничество

Pan.bg 01 дек 2023 | 06:56 views (672) commentaries(0)
img
pan.bg

Споразумението за трансгранично сътрудничество е в сила от 2012 г. Русия първа го напусна през октомври тази година.

Финландия прекрати споразумението за трансгранично сътрудничество с Русия в отговор на подобен ход на Москва, съобщи уебсайтът на финландското правителство в четвъртък, 30 ноември.

В документа за оттегляне от споразумението се отбелязва, че „тъй като споразумението е прекратено по инициатива на другата страна, на отмяна подлежи само решението за влизане в сила на споразумението“. Документът ще влезе в сила на 24 януари 2024 г., когато изтича сегашното споразумение.

През 2012 г. беше подписано споразумение между Финландия и Русия. В него се казва, че двете страни насърчават „укрепването и развитието на трансграничното сътрудничество на базата на равенство и взаимна изгода“, а също така разработват и прилагат стратегии за териториално развитие и увеличават инвестиционната активност в граничните райони.

Руският министър-председател Михаил Мишустин подписа заповед за прекратяване на това споразумение през октомври, за което руското външно министерство уведоми Хелзинки.

Финландия напълно затвори сухопътната си граница с Русия заради наплива на нелегални имигранти

По-рано Финландия обяви, че поради наплива на нелегални мигранти от трети страни затваря напълно сухопътната граница с Русия до 13 декември, с изключение на железопътния товарен трафик на контролно-пропускателен пункт "Вайникала".

От август 2023 г. на финландската граница с Русия рязко се е увеличил броят на търсещите убежище от Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия и други страни от Близкия изток и Африка. Повечето от тях нямат необходимите документи за влизане във Финландия. От началото на ноември броят на тези мигранти на руско-финландската граница надхвърли 600 души.

Според финландските власти, руските власти се занимават с организирано транспортиране на мигранти. Премиерът Петери Орпо каза, че "Русия безмилостно използва граждани на трети страни". „Тези хора са изтласкани до границата и не им е позволено да се върнат“, каза той.

Източник: DW Снимка: Vesa Moilanen/dpa/Lehtikuva/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка