Мадуро призова за създаването на 24-ти щат на Венецуела върху територия, спорна с Гвиана

Pan.bg 06 дек 2023 | 04:57 views (486) commentaries(0)
img
pan.bg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова Националното събрание на страната да приеме органичен закон за защита на спорната територия на Гвиана-Есекибо, който ще създаде нов венецуелски щат на запад от река Есекибо.

„Една от основните цели на органичния закон за защита на Гвиана-Есекибо е да се реализира това решение, което е мечтата на много поколения венецуелци, и да се създаде веднъж завинаги щата Гвиана-Есекибо, 24-ти щат на Венецуела“, каза Мадуро по време на заседание на съвета на федералното правителство, което беше излъчено от неговата администрация в социалните мрежи.

Той също така обяви стартирането на план за социално подпомагане за цялото население на Есекибо, преброяване на населението, начало на издаването на лични карти и откриване на клиника за Алцхаймер в град Тумеремо. „За да управляваме всички тези усилия за идентифициране на жителите, предлагам също така да подготвим специален закон“, каза Мадуро.

Зоната на изток от река Есекибо, която е била част от Гвиана през последните 100 години, разделена на три зони за развитие, според държавния глава ще се управлява от град Тумеремо във венецуелския щат Боливар. За ръководител на военния и административен щаб на Гвиана-Есекибо временно е назначен генерал-майор Родригес Кабело.

Президентът призова депутатите да приемат „добър, красив закон“. Той също така показа нова карта на страната, включваща региона Есекибо.

По-рано по време на заседание на правителството Мадуро обяви Есекибо за „интегрална отбранителна зона“ и покани петролните компании, работещи в неразделеното море, да прекратят дейността си в рамките на три месеца, с уговорката, че е отворен за преговори. Той също така каза, че Каракас ще започне да издава лицензи за проучване и производство на газ и нефт в Есекибо.

В неделя Венецуела проведе референдум в подкрепа на претенциите на Каракас за територията Есекибо, която се намира в Гвиана. Мнозинството от гражданите гласуваха за присъединяването на тази територия към Венецуела.

Спорът за Есекибо между Венецуела и Великобритания, както и съседна Гвиана, продължава от 19 век - правителството на Боливарската република засили усилията си да върне тази територия, след като гвианските власти започнаха да прехвърлят богати на полезни изкопаеми райони на спорния шелф на петролните компании за разработка.

През 1966 г. страните подписаха Женевското споразумение за намиране на мирно решение на спора, но през 2018 г. Гвиана заведе дело в Международния съд, в което иска от съда законно да одобри арбитражното решение от 1899 г., което дава на страната абсолютна контрол над територията. На това остро се противопостави Каракас, който възнамерява да реши въпроса за своята територия със съседите си без посредници.

Източник: РИА Новости Снимка: cdn.iz.ru / REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка