Албания се съгласи да приема мигранти вместо Италия

Pan.bg 23 фев 2024 | 10:00 views (321) commentaries(0)
img
pan.bg

Албанският парламент одобри миграционно споразумение с Рим. Той предвижда Тирана да приема до 36 000 мигранти годишно. Протоколът е подписан за срок от пет години. Опозицията бойкотира заседанието.

Албанският парламент ратифицира противоречиво споразумение за миграцията с Италия, съобщи агенция dpa в четвъртък, 22 февруари. Това ще позволи на Италия, членка на Европейския съюз, да създаде бежански лагери в Албания, разположена само на 80 километра от нея. Съгласно плановете, критикувани от активисти за правата на човека, хората, взети на борда от кораби на италианската брегова охрана в международни води, ще бъдат отведени в Албания. Повечето опозиционни албански парламентаристи бойкотираха заседанието в знак на протест.

В миграционните центрове, чието създаване и надзор Италия поема, ще се разглеждат молбите за убежище на мигранти и при необходимост ще се оказва съдействие за бързото им репатриране. Споразумението на Италия с Албания, която не е част от ЕС, предвижда Тирана да приема до 3000 мигранти наведнъж и до 36 000 годишно. Протоколът между албанския премиер Еди Рама и италианския му колега Джорджи Мелони е подписан за срок от пет години. От този проект ще бъдат изключени деца, хора с увреждания и бременни жени, се уточнява в споразумението.

Рим одобри споразумение за отваряне на миграционни центрове в Албания

На 15 февруари Сенатът на италианския парламент гласува в подкрепа на споразумение за създаване на два центъра в Албания за приемане на имигранти, които искат да влязат в Италия, съобщава EFE. През януари споразумението беше одобрено от долната камара на италианския парламент. В Албания Конституционният съд също одобри тази сделка за период от пет години с възможност за удължаване за друг подобен период.

Джорджия Мелони и Еди Рама обявиха инициативата миналия ноември. Планът на Италия за изграждане на приемни центрове за мигранти, пристигащи по море в Албания, може да се превърне в модел за споразумения между Европейския съюз и страните, които не са членки, каза тогава Мелони. Броят на мигрантите, пристигащи в Италия по море, се е увеличил с около 65 процента през годината, достигайки 145 000, според правителствени данни.

Рама каза, че Италия не е единствената страна от ЕС, която предлага такова споразумение, отбелязвайки, че е приел предложението на Рим в знак на "благодарност" за приемането от страна на Италия на голям брой албанци през 90-те години. „Ние сме приятели и приятелите си помагат“, каза министър-председателят на Албания. В коментари за вестник La Stampa Рама изрази скептицизъм относно въздействието на споразумението. „Това няма да реши нищо, но Мелони ни помоли за помощ и ние я предоставихме“, каза той.

Миграционната политика на ЕС през 2024 г.

През юни 2024 г. 27-те страни членки на Европейския съюз ще проведат избори за Европейски парламент. Преди тези избори Германия, Франция и Италия затягат имиграционните закони. Според социологическите проучвания нарастващият брой на мигрантите и бежанците в ЕС, и предоставянето на убежище за тях са основните теми на предизборната кампания.

По въпроса за миграцията трите най-големи икономики на ЕС се движат в една и съща политическа посока. Но на национално ниво условията за оставане на мигрантите и предоставяне на убежище в тези страни се различават значително в зависимост от партиите, с каква ориентация са на власт. Германия се управлява от коалиция на социалдемократи, зелени и либерали, Франция се управлява от либерално правителство на малцинството, а Италия се управлява от дясна популистка коалиция на крайната десница и християндемократи.

Източник: DW Снимка: goaltime.com.ua / Orietta Scardino/ZUMA Press/IMAGO

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка