Бербок сравни ситуациите в Приднестровието и Украйна и предупреди Москва: Молдова не е сама

Pan.bg 01 мар 2024 | 11:20 views (459) commentaries(0)
img
pan.bg

Ръководителят на германското външно министерство предупреди Москва срещу опитите за дестабилизиране на Молдова. Вероятността от такава дестабилизация беше посочена и във Франция.

Германският външен министър Аналена Бербок направи паралели между сегашното развитие в Приднестровието и ситуацията в Източна Украйна. "В продължение на няколко години Русия използва малцинствата в Украйна за собствените си цели. Използвайки сепаратистите в Молдова, Путин залага на същия прозрачен сценарий", написа тя в социалната мрежа X в четвъртък, 29 февруари.

"Молдова не е сама, тя има силни приятели", добави Бърбок. "Никоя страна не е задният двор на Русия и не може да бъде дестабилизирана".Франция обяви за засилване агресивността на Русия

Френското външно министерство направи подобно изявление. Официалният представител на министерството в Париж посочи по-специално "все по-агресивните опити за дестабилизиране" на Молдова, които "много вероятно са оркестрирани от Русия". „Искането за така наречена защита за сепаратистите от Москва без никаква автономия е добре известен сценарий“, добави говорителят на министерството.

Френското външно министерство смята, че „на фона на нарастващата агресивност на Русия (западните страни – бел.ред.) трябва да координират съвместните усилия“. Междувременно тази агресивност също така предполага, че Москва „е нервна пред европейските партньори, които са решени да постигнат поражението на Русия“, добави официалният представител на френското външно министерство.

Декларация на Приднестровието за призив към Руската федерация за помощ

Ден преди това, на 28 февруари, така нареченият „конгрес на депутатите от всички нива“ на непризнатата „Приднестровска молдовска република“ (ПМР) одобри декларация, в която се посочва необходимостта от обжалване пред Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация „с искане за прилагане на мерки за защита на Приднестровието в условията на засилване на натиска от страна на Молдова, като се вземе предвид фактът на постоянно пребиваване на територията (непризнато - Ред.)

В Приднестровската молдовска република има повече от 220 хиляди руски граждани.

Между другото в документа се говори за необходимостта от изпращане на призив до генералния секретар на ООН, ОНД, Европейския парламент, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и други организации с искане да се предотврати по-нататъшна ескалация на отношенията между Кишинев и Тираспол и „да положат усилия за предотвратяване на натиска върху Молдова и нарушаване на правата и свободите на приднестровците“.

В същия ден руското външно министерство съобщи, че съответните руски ведомства ще разгледат призива на „Конгреса на депутатите“ на непризнатата „Приднестровска молдовска република“ относно защитата на Приднестровието. „Защитата на интересите на жителите на Приднестровието, на нашите сънародници, е един от приоритетите“, казаха в руското външно министерство пред репортери. На Смоленският площад добавиха, че „всички искания винаги се разглеждат внимателно от съответните руски ведомства“.

Реагирайки на развитието на ситуацията в Приднестровието, полският премиер Доналд Туск на 28 февруари я нарече „опасна“.

Източник: DW Снимка: Michael Sohn/AP Photo/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка