Шефът на МО на Финландия: Хелзинки не е давала на Киев оръжия, способни да достигнат до РФ

Pan.bg 02 мар 2024 | 16:45 views (821) commentaries(0)
img
pan.bg

Финландия не наложи допълнителни ограничения върху използването на оръжията, прехвърлени на Украйна, тъй като не е предоставила на страната снаряди с голям обсег. Министърът на отбраната Анти Хакканен съобщи това в събота, 1 март.

„Финландия предостави на Украйна средства за водене на отбранителна борба на украинска земя. Ние не предоставихме например далекобойни оръжейни системи. Ето защо Финландия не сметна за уместно да наложи ограничения в този случай“, каза той по обществената телевизия Yle.

По-рано, на 28 февруари, телевизионната и радиокомпания Yle съобщи, че председателят на финландската парламентарна комисия по отбрана Юка Копра е казал, че Финландия, макар да е предавала оръжия на Киев като част от военната си помощ, не е забранила използването им срещу Русия. Освен това, в материала е даден коментар на министъра на отбраната на Финландия, от който следва, че ограниченията върху използването на оръжия, предоставени на Киев, са въведени от държави, които са изпратили на украинските въоръжени сили (ВСУ) оръжейни системи с голям обсег.

На 9 февруари Министерството на отбраната на Финландия обяви, че страната ще предостави на Украйна 22-ия нов транш военна помощ в размер на около 190 милиона евро.

На 21 декември Финландия представи план за възстановяване на Украйна за 2025–2026 г. в размер на €50 млн. Както беше уточнено, подкрепата ще бъде предоставена чрез създаване и подобряване на условията за работа на финландски компании на украинска територия.

Източник: iz.ru Снимка: REUTERS/Inna Varenytsia

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка