Съд в Украйна осъди задочно 15 руски военни на 12 години

Pan.bg 12 мар 2024 | 10:43 views (433) commentaries(0)
img
pan.bg

Черниговският съд призна за виновни 15 руски войници за малтретиране на цивилни. Те бяха осъдени задочно на 12 години.

Черниговският районен съд осъди 15 руски военни на 12 години затвор за жестоко отношение към цивилни в село Ягодное, Черниговска област и други нарушения на законите и обичаите на войната. Присъдата е постановена в отсъствието на обвиняемите, съобщиха от съда в понеделник, 11 март.

Според разследването руските военни по време на окупацията на село Ягодное от 3 март до 31 март 2022 г. насилствено са задържали местни жители в мазето на селско училище. В малко помещение са държани 368 души, включително 69 непълнолетни. Генералната прокуратура на Украйна посочва, че местните жители са били използвани като „живи щитове“ за прикриване на командния пункт от евентуални настъпателни действия на Въоръжените сили на Украйна.

„Поради нечовешки условия на задържане и непредоставяне на необходимата медицинска помощ, десет цивилни са загинали в „мазето на смъртта“, се казва в прессъобщение на отдела.

През юни 2022 г. главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова обяви за идентифицирането на девет руски военни, замесени в убийства в Черниговска област. Според нея, освен десетте цивилни, загинали в мазето на училището, руските военни са убили още 17 души в Ягодно от 9 до 28 март.

По данни на украинската прокуратура, всички обвиняеми са служили в различни подразделения на 55-та отделна мотострелкова бригада от 41-ва общовойскова армия на Централния военен окръг на Руската федерация - военна част 55115 с дислокация в Тива.

Източник: DW Снимка: static.nv.ua / Главна прокуратура / Telegram

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка