The New York Times: Отпуснатите от САЩ на Киев $300 млн, няма да променят ситуацията на фронта

Pan.bg 14 мар 2024 | 10:17 views (466) commentaries(0)
img pan.bg

Новият пакет от помощ на САЩ за Украйна в размер на 300 милиона долара няма да промени ситуацията на фронта, пише американският вестник The New York Times. https://www.nytimes.com/2024/03/13/world/europe/us-arms-ukraine.html

„Военната помощ от 300 милиона долара, обявена във вторник, бледнее в сравнение с предишните многомилиардни пакети, изпратени от Съединените щати“, се казва в публикацията.

Председателят на изследователския Украински център за сигурност и сътрудничество Сергей Кузан обърна внимание на факта, че отпуснатата сума ще бъде изразходвана в рамките на няколко седмици. Въздействието на новия пакет от помощи, каза той, ще бъде „минимално“.

Наблюдатели на изданието смятат, че въпреки усилията на някои европейски страни да помогнат на Украйна, „Европа едва ли ще успее да замени САЩ като гарант за боеспособността на Украйна“ поради трудностите с производството на оръжия. В статията се признава, че украинските въоръжени сили трудно удържат настъплението на руските войски по цялата фронтова линия, главно поради липса на снаряди.

На 12 март съветникът по националната сигурност на президента на Съединените щати Джейк Съливан обяви, че Съединените щати ще изпратят „импровизиран“ пакет от военна помощ на Украйна в размер на 300 милиона долара. Това ще бъде първата помощ за Украйна от САЩ през 2024 г. Последните пари, отпуснати от американските власти за Киев, свършиха през декември 2023 г.

Източник: ren.tv Снимка: © Global Look Press/Mauricio Campino/Keystone Press Agency

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка