Украинският парламент прие спорен закон за мобилизацията

Pan.bg 11 апр 2024 | 17:47 views (494) commentaries(0)
img
pan.bg

Приетият от Върховната рада закон затяга правилата за мобилизация в Украйна. Документът, за съжаление на много войници, премахва правото на демобилизация след 36 месеца военна служба.

Върховната рада на Украйна в четвъртък, 11 април, на второ и окончателно четене прие спорен законопроект за затягане на мобилизацията. 283 от 450 депутати гласуваха в подкрепа на документа, каза депутатът Алексей Гончаренко в Telegram, като подчерта, че самият той не е подкрепил тази законодателна инициатива.Законопроектът за мобилизация беше внесен във Върховната рада два пъти. Първо правителството го внесе в парламента през декември, но след започнало обществено обсъждане документът беше изпратен за доработка. Новата версия на законопроекта беше внесена във Върховната рада в началото на януари, а на 7 февруари беше одобрена на първо четене.

Оттогава документът е финализиран от Комисията по правоприлагане. Законопроектът ще влезе в сила месец след подписването му от президента, тоест около средата на май.

Отмяна на нормата за демобилизация

Разпоредбата за демобилизация на военнослужещи, които са служили 36 месеца при военно положение, беше премахната от законопроекта, приет от Върховната рада. AFP отбелязва, че това е предизвикало недоволство сред много украински войници на фронта.

Според украинските медии, правото на демобилизация е премахнато от законопроекта по настояване на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски, който в писмо до министъра на отбраната Рустем Умеров подчертава, че въпросът за уволнението от военна служба трябва да се разглежда като отделен законопроект.

227 народни депутати гласуваха за премахването на тази разпоредба от законопроекта. Сега в закона няма конкретен срок за демобилизация на тези, които защитават Украйна от първите дни на руската въоръжена инвазия.

Затягане на правилата за мобилизация

От законопроекта са премахнати и разпоредбите за задължителното наличие на електронен акаунт на военнослужещите, чрез който ще се изпращат призовки, и за блокиране на акаунти на укриващите се. В същото време законопроектът значително затяга правилата за мобилизация в Украйна.

Военнозадължените трябва да актуализират данните си в рамките на 60 дни в териториалните центрове за комплектоване (ТЦК - Украински служби за военна регистрация и набор - Ред.). Неспазването на това изискване ще доведе до глоба от 17 хиляди до 22,5 хиляди гривни и лишаване от право на управление на автомобил (по решение на ТЦК).

Военна книжка като условие за получаване на нов паспорт

Мъжете на възраст между 18 и 60 години ще трябва да носят военна книжка. Липсата й ще бъде основание за задържане. Военнозадължените в чужбина без военна книжка няма да могат да получат нов паспорт.

Както съобщава Strana.ua, това се отнася и за млади мъже над 18 години, които биха могли да напуснат Украйна, преди да навършат пълнолетие. Ако човек няма военна книжка, тогава преди да може да получи нови документи от консулска служба в чужбина, той ще трябва да пътува до Украйна и да получи военна книжка.

Недостиг на войници на фронта

Агенция AFP отбелязва, че украинската армия след повече от две години война е претърпяла големи загуби и изпитва трудности с попълването. В началото на април наборната възраст в Украйна беше намалена от 27 на 25 години.

Украинските власти многократно са заявявали, че за да се постигне пробив на бойното поле, е необходимо да се увеличи наборът в армията. Президентът на Украйна Владимир Зеленски в края на миналата година каза, че командването на Въоръжените сили на Украйна е предложило да бъдат призовани допълнителни 500 хиляди души, но тогавашният главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни опроверга това, подчертавайки, че Генералният щаб няма право да предлага законодателни инициативи и затова "военнте не са отправили никакво искане за никакви цифри" и не са представили официални документи на правителството.

Източник: DW Снимка: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка