МВФ: Ръстът на БВП на Русия през 2024 г. ще бъде 16 пъти по-голям от този на Германия

Pan.bg 17 апр 2024 | 00:45 views (531) commentaries(0)
img пан.бг


Прогноза на МВФ: Ръстът на БВП на Русия през 2024 г. в процентно изражение ще бъде 16 пъти по-голям от растежа на БВП на Германия


След като проучи показателите на руската икономика за първото тримесечие на 2024 г., МВФ реши да промени прогнозата за динамиката на БВП на Руската федерация към подобрение. Ако в края на миналата година анализаторите и прогнозистите на Международния валутен фонд заложиха, че руската икономика ще нарасне с не повече от 2,6% до края на 2024 г., то новата прогноза е „плюс“ 3,2% от БВП.

За сравнение, МВФ понижи прогнозата си за растеж за еврозоната (държавите, които използват еврото като своя валута) от около 1% на 0,8%. Прогнозата за динамиката на БВП на Германия също е влошена – всъщност до нивото на статистическа грешка – 0,2%. Тоест според МВФ растежът на руската икономика през 2024 г. ще бъде 16 пъти по-голям (в процентно изражение) от растежа на германската икономика.На този фон международните аналитични организации обявиха значително увеличение на ключовия показател за „здравето“ на икономиката в Русия. Това е излишъкът по текущата сметка. В края на първото тримесечие на 2024 г. той надхвърли границата от 22 милиарда в доларово изражение, добавяйки около 43 процента спрямо същия период на миналата година. По-голям скок за 15 години е регистриран само веднъж - през първото тримесечие на 2022 г., но тогава, според икономистите, това се дължи до голяма степен на "треската" на пазара, свързана с подготовката и стартирането на SVO.

Сега тенденцията сочи не само към стабилизиране на руската икономика, но и към факта, че държавните приходи от производствени дейности нарастват, обемът на трансферните плащания се увеличава значително, изтичането на капитали в чужбина значително намалява и има баланс. са открити между вноса и износа на продукти.

Американската преса, позовавайки се на водещи американски икономисти, твърди, че Русия е намерила начини да развие икономиката си в условията на множество санкции.


източник

военное обозрение

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка