Иван Кондов се срещна с група сръбски журналисти

Pan.bg 14 май 2024 | 10:26 views (235) commentaries(0)
img Pan.bg

Заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещна днес в МВнР с група журналисти от водещи сръбски медии. Сръбските журналисти са на посещение в страната ни по проект на Делегацията на ЕС в Белград „Пулсът на Европа“ в рамките на кампанията на ЕС в Сърбия „ЕУ за ТЕБЕ“.

Иван Кондов приветства представителите на сръбските медии с добре дошли в България и изрази задоволството си от осъществяването на това първо по рода си организирано опознавателно посещение на сръбски журналисти в страната ни през последните години. Той заяви своята увереност, че подобни посещения допринасят за изграждането на мостове между нашите две съседски държави и подпомагат постигането на много по-добро разбиране и познаване най-вече между хората.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Заместник-министър Кондов припомни заявяваната нееднократно позиция на България в подкрепа на процеса на интеграция на Сърбия в ЕС в съответствие с принципа на собствените заслуги. В този смисъл той подчерта, че постигането на цялостно и правно обвързващо споразумение за пълно нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово е от ключово значение за сигурността, стабилността и просперитета на целия регион, особено предвид сложния геополитически контекст. Заместник-министър Кондов информира още, че България би желала да види повече подкрепа за българското малцинство в Сърбия, както и че от страната се очакват повече усилия в противодействието на руската пропаганда, както и проактивна стратегическа комуникация, представяща по обективен начин многоизмерната подкрепа от страна на ЕС.

Иван Кондов изтъкна също, че Република Сърбия традиционно е една от приоритетните страни за предоставяне на българска официална помощ за развитие (ОПР). За периода 2016-2020 г. тя достигна 2,8 милиона лева (около 1,4 милиона евро), което представлява 40% от общата ни ОПР за Западните Балкани. За периода 2021-2023 г. са одобрени 29 проекта на обща стойност около 661 000 евро, които са изпълнени или са на финален етап.

Посещението на сръбските журналисти в България е под надслов „България – съсед от ЕС и пазител на източната граница на Съюза“. В програмата на посещението са включени още срещи в МРРБ, МТС, МВР, посещения в „Метрополитен“, София Тех парк и „Тракия“ икономическа зона - Пловдив и др.

www.mfa.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Иван Кондов се срещна с група сръбски журналисти

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка