Ердоган: Водните ресурси се превръщат в източник на конфликти

Pan.bg 18 май 2024 | 04:26 views (345) commentaries(0)
img
pan.bg

Президентът на Турция се обърна към участниците в Срещата на селскостопанските екосистеми

Разногласията относно водните ресурси са в основата на много напрегнати ситуации по света.

Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, изнасяйки реч пред участниците в Срещата на селскостопанските екосистеми в Истанбул.

По думите му подобни процеси се наблюдават в страни от Азия, Америка, Северна Африка и Близкия изток.

„Поради негативните последици от изменението на климата, водоизточниците и водохранилищата се превръщат в конфликтни зони“, каза турският лидер.

Президентът отбеляза и приноса на Турция за предотвратяване на световната хранителна криза. „Благодарение на Черноморската инициатива, реализирана с усилията на Турция, беше възможно да се предотврати гладът в много региони, предимно в Африка. Изправени пред заплахата, десетки хиляди хора можеха да загинат“, каза той.

Държавният глава подчерта, че Турция е предотвратила влошаване на ситуацията с продоволствената сигурност, като е осигурила преминаването на 33 милиона тона зърно през своите проливи на фона на пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

В речта си турският президент засегна и колониалното минало на западните страни. „Беше пролята кръв за петрол, злато, диаманти и други подземни богатства. Колониалистите, за които капка масло беше по-ценна от капка кръв, прибягнаха до всякакви средства, за да осигурят господството си над тях. Те нахлуха в страни, разположени на хиляди километри от тях.

Използвайки всички средства, с които разполагат, те транспортират с хеликоптер до Европа ресурсите на черните синове на Африка, техните диаманти и злато. Те прогонваха хора от родните им земи, започваха конфликти и граждански войни, подкрепяха кървави диктатори, организираха преврати, извършваха убийства и кланета.

Те направиха местното население напълно зависимо от себе си икономически, социално и политически, като го пристрастиха към алкохола и наркотиците. Те изградиха своя просперитет върху богатство, откраднато от потиснатите.

Ние сме много наясно с действията на западните държави, които ни изнасят лекции за правата на човека в Конго, Алжир, Кения, Сомалия, Южна Африка, Намибия, Нигерия и много други африкански страни“, каза той.

Държавният глава припомни, че в самия център на Европа под прикритието на „музеи“ всъщност са създадени зоологически градини, където „излагаха“ коренните жители на континента, доведени от Африка.

„Само в Конго 10 милиона души загинаха в резултат на насилие, глад и болести. Всичко това и много повече беше направено в името на контрола върху подземните и надземните ресурси“, каза президентът Ердоган.

Според него развитите страни по света са започнали мащабна „надпревара“ за правата за използване на земеделската земя в Африка.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: caliber.az

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка