Хутите планират да освободят около 100 пленника

Pan.bg 25 май 2024 | 18:56 views (355) commentaries(0)
img
pan.bg

Бунтовниците от йеменското движение "Ансарула" (Хути), подкрепяно от Иран, заявиха, че ще освободят едностранно 100 пленника. Това се посочва в съобщение на говорителя на хутите Абдулкадир ел-Муртез, публикувано в социалната мрежа X.

Муртез отбеляза, че днес хутите ще предприемат едностранна хуманитарна инициатива в съответствие със заповедта на лидера на движението Абдул-Малик ал-Хути, в рамките на която ще бъдат освободени най-малко 100 пленника.

Йеменското правителство все още не е коментирало тази инициатива на хутите.

- „Размяна на пленници“ между хутите и йеменското правителство.

Йеменското правителство и хутите започнаха преговори за размяна на пленници в Швейцария на 11 март 2023 г. под наблюдението на ООН.

В резултат на преговорите страните постигнаха споразумение за взаимно освобождаване на 887 души, включително 4 медийни служители, както и известни представители на политическите, военните и силите за сигурност на 20 март 2023 г. В изявление от 19 април 2023 г. на говорителя на правителствената делегация на Йемен за затворниците и задържаните, Маджид Федаил, се казва, че приблизително 900 души са били освободени от двете страни като част от тридневна размяна на пленници.

По време на срещи, проведени в Швеция през 2018 г., страните представиха списък с повече от 15 хиляди пленници, задържани и отвлечени лица.

В Йемен подкрепяните от Иран хути контролират столицата Сана и някои региони от септември 2014 г.

Коалиционните сили, водени от Саудитска Арабия, подкрепят йеменското правителство в битката срещу хутите от март 2015 г.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: GETTY IMAGES /img.pravda.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка