Reuters: Президентът на Тайван Цинде призовава Пекин за диалог на фона на китайските военни учения

Pan.bg 26 май 2024 | 10:16 views (188) commentaries(0)
img
pan.bg

Началникът на тайванския щаб Лай Цинде, на фона на китайските военни учения около острова, призова Пекин за диалог, за да „сподели тежката отговорност за регионалната стабилност“. За това пише Reuters. https://www.reuters.com/world/asia-pacific/after-china-drills-taiwan-president-again-offers-talks-2024-05-26/

Говорейки на среща на управляващата Демократична прогресивна партия, Лай Цинде призова Китай да „сподели тежката отговорност за регионалната стабилност с Тайван“, следва от коментари, предоставени от неговата партия.

Началникът на щаба изрази надежда „да се подобри взаимното разбирателство и помирението с Китай чрез обмен и сътрудничество, създаване на взаимни ползи и преминаване към състояние на мир и споделен просперитет“. Освен това, Цинде благодари на Съединените щати и други страни за тяхната подкрепа на фона на военните маневри около острова.

Преди това силите на Източната зона на бойното командване на Народноосвободителната армия на Китай започнаха военни учения около остров Тайван. Военните ще провеждат съвместни патрули за проверка на бойната готовност и „съвместно превземане на контрола над бойното поле и съвместно извършване на високоточни удари по ключови цели“.

На 23 май военните на Тайван съобщиха за появата на 49 изтребители на НОАК и други самолети във въздушното пространство близо до острова след началото на учението.

Преди това заместник-ръководителят на разузнавателния отдел на Генералния щаб на тайванските въоръжени сили генерал-майор Хуан Уенки каза, че военното разузнаване на острова е регистрирало появата на 33 самолета и 31 китайски кораба близо до Тайван след началото на ученията на НОАК.

Източник: gazeta.ru Снимка: Ann Wang/Reuters

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка