Зеленски упрекна страните от Централна Азия, че не участват в Срещата на върха за мира

Pan.bg 27 май 2024 | 07:10 views (319) commentaries(0)
img
пан.бг
Зеленски упрекна страните от Централна Азия, че не участват в Срещата на върха за мира: Путин няма да отиде с танкове за това
Катерина Тищенко — неделя, 26 май 2024 г., 18:51 ч.

Зеленски по време на интервю с представители на централноазиатски медии в Харков, снимка: vlast.kz

Президентът Володимир Зеленски смята за слабост неучастието на страните от Централна Азия в Срещата на върха за мира и ги призовава да се присъединят дори и с особено мнение.

Източник: Зеленски в интервю с представители на централноазиатските медии, пълното видео на което беше публикувано в неделя от пресслужбата на президента

Пряка реч: "Правим мирна среща на върха, правим някои стъпки. Те са нестабилни, като малко дете, но е важно да бъдат подкрепени. Това са правилните стъпки и те определено са напред, определено към мира , определено не към война. Каним всички лидери, които никога преди не са сядали на една маса, всеки е имал свои интереси, някои са налагали санкции, други не.

Поканихме всички, както и лидерите на Централна Азия. Каним всички и искаме да ги видим на тази среща на върха. Какво му е лошото? Тук е страшно само едно – че няма да го има Путин. Всичко. Може ли заради това Путин да отиде с танкове в някоя от страните от Централна Азия? Поради това – не, това не е достатъчно. Тогава от какво се страхуват тези, които не се присъединяват? Страхуват се да не загубят нещо, страхуват се да не загубят отношенията с днешния Кремъл“.

Подробности: Зеленски призова медийните журналисти от Централна Азия да си представят ситуацията, в която една от техните страни е в положението на Украйна, и да си представят отношението на тази страна към онези, които не подкрепят или „не се присъединяват“.

"Представете си, че сте сами във война срещу всеки агресор. Мисля, че това е слабост", каза той.


„Бихме искали лидерите на страните от Централна Азия да подкрепят самото събитие. Дори нямам нищо против да кажат: „Ние имаме собствена визия“. Добре, вашата – но я кажете“, призова Зеленски.

Какво предшества: В неделя Зеленски обяви, че повече от 80 държави вече са потвърдили участието си в мирната среща на върха в Швейцария и призова лидерите на Съединените щати и Китай лично да участват в това събитие.

Украйна очаква, че участниците в Световната среща на върха за мир в Швейцария ще изготвят съвместно план за действие по три точки: свободно корабоплаване, ядрена и енергийна сигурност и обмен на затворници и връщане на незаконно депортирани деца.

Срещата на върха за глобалния мир ще се проведе на 15-16 юни в Бургенщок, Швейцария. Русия не беше поканена на нея.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка