Внукът на Опенхаймер призовава ядрената енергия да се използва за борба с изменението на климата

Pan.bg 05 юни 2024 | 21:14 views (408) commentaries(0)
img
pan.bg

Светът навлезе в нова ера, по-опасна от всякога. Това съобщи на пресконференция в Токио Чарлз Опенхаймер, внук на американския физик Дж. Робърт Опенхаймер, който играе роля в разработването на атомната бомба, хвърлена над Япония по време на Втората световна война.

Опенхаймер подчерта, че през този период е необходимо да се активизира диалогът между страните с ядрена енергия

Той вярва, че ако не „засилят комуникацията и диалога“, нарастващото напрежение между САЩ, Китай и Русия „може да се превърне в най-голямата опасност в света“.

„Вярвам, че можем да се учим от нашите предци, включително от моя дядо. Вслушването в техните съвети днес е по-важно от всякога. Вярвам, че можем да използваме ядрената енергия за добро“, каза Опенхаймер.

Внукът на известния физик подчерта, че ядрената енергия трябва да се използва по-широко в борбата с изменението на климата.

„Можем да използваме същата наука и технология, за да спасим света, а не да го унищожим“, подчерта той.

По време на посещението си в Хирошима в югоизточна Япония внукът на Опенхаймер се срещна с жертви на атомна бомба, известни на местно ниво като "хибакуша", включително с директора на Мемориалния музей на мира в Хирошима Харада Хироши.

Внук на американския физик Дж. Робърт Опенхаймер, който се смята за „изобретател на атомната бомба“, 49-годишният Чарлз Опенхаймер живее в Съединените щати.

Внукът на Опенхаймер също е основател на "Проекта Опенхаймер", неправителствена организация, която подкрепя използването на ядрената енергия за мирни цели.

Филмът "Опенхаймер" за физика Робърт Опенхаймер получи награди

Биографичният филм "Опенхаймер", който описва живота на американския физик Дж. Робърт Опенхаймър и разработването на атомната бомба, спечели "Оскар" в 7 категории на наградите на Академията.

Филмът, който описва процеса на проектиране на атомната бомба от Опенхаймер и група учени, беше показан в много страни, особено в Съединените щати, през юли 2023 г. и беше показан пред публика в Япония в края на март тази година.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: vlasti.io

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка