Унгария обещава „да направи Европа отново велика“, не спомена фразата „подкрепа за Украйна“

Pan.bg 19 юни 2024 | 11:07 views (289) commentaries(0)
img
pan.bg

Мотото на европредседателството на Унгария повтаря предизборния лозунг на бившия американски президент Доналд Тръмп. Сред приоритетите на Будапеща в ролята й на председател на Европейския съюз фразата „подкрепа за Украйна“ не беше спомената.

Унгария , която поема ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли, ще използва мотото Make Europe Great Again („Ще направим Европа отново велика“). Това се съобщава на страницата на Постоянното представителство на Унгария към ЕС в социалната мрежа X във вторник, 18 юни.

Подобно мото - Make America Great Again - беше предизборният слоган на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г.

„Нашето мото предполага активно, практично председателство, надеждата, че заедно сме по-силни, отколкото поотделно, и че заедно можем да останем това, което сме“, каза унгарският министър по европейските въпроси Янош Бок на пресконференция, по време на която представи програмата за предстоящото председателство.

Борбата с нелегалната миграция като един от приоритетите

Унгария посочи седем приоритета за предстоящото си председателство на Съвета на ЕС. Сред тях е борбата с нелегалната миграция.

Борбата с нелегалните мигранти в Европа изисква ефективно сътрудничество между страните от ЕС и ключови страни на произход и транзит, според правителствен говорител в Будапеща. „Миграционният натиск е огромно бреме за отделните държави-членки, особено тези по външните граници на ЕС“, каза той на пресконференция, проведена онлайн.

Помощта за Украйна не е приоритет на Унгария

Будапеща, като председател на Съвета на ЕС, си поставя за задача да „балансира” процесите на разширяване на ЕС, а именно на фона на ускорената процедура за предоставяне на кандидатски статут на „триото” Украйна, Молдова и Грузия и засилване действията на ЕС в тази област по отношение на Западните Балкани, каза постоянният представител на брифинг в Брюксел Унгария в рамките на ЕС Балинт Одор.

Например през следващите шест месеца се планира да се затворят възможно най-много преговорни глави със страните кандидатки от този регион.

На въпрос на DW каква линия трябва да се очаква по отношение на Русия, която води агресивна война срещу Украйна, както и в сферата на помощта за Киев, Одор отговори, че Будапеща „ще следи отблизо развитието и ще включи всички необходими аспекти в дневния ред, ако е необходимо".

Сред изброените приоритети на Унгария не беше спомената фразата „подкрепа за Украйна“, а области като конкурентоспособността на Европейския съюз, икономическите отношения с трети страни, облекчаването на административната тежест, отбранителна политика, сътрудничество в областта на покупки на оръжия.Източник: DW Снимка: Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка