Financial Times: Украйна чрез трети страни получава боеприпаси от Сърбия

Pan.bg 23 юни 2024 | 13:53 views (275) commentaries(0)
img
pan.bg

Сръбският президент Александър Вучич потвърди пред FT факта за износ на боеприпаси за западни страни. Къде ще попаднат боеприпасите след това, „не е моя работа“, каза той.

Сърбия тихо увеличава продажбите си на боеприпаси за западните страни, които след това укрепват отбраната на Украйна. От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна Киев е получил боеприпаси от Сърбия на стойност около 800 милиона евро чрез трети страни. Това съобщи Financial Times в събота, 22 юни. https://www.ft.com/content/136ed721-fd50-4815-8314-d9df8dc67fd6

Сръбският президент Александър Вучич нарече оценката на FT за боеприпасите, доставени на Украйна, "като цяло точна", като посочи, че това не е количеството за една година, а "може би за две или три години". В същото време той подчерта, че Сърбия не взема страна във войната между Русия и Украйна, а продажбите на боеприпаси са „част от икономическото възраждане“ на страната.

Договори със западните държави и дистанция от Путин

„Да, изнасяме нашите боеприпаси. Не можем да ги изнасяме в Украйна или Русия. Но имахме много договори с американци, испанци, чехи и други. Какво в крайна сметка правят с тях, е тяхна работа“, каза Вучич пред Financial Times.

Според Вучич, неговата работа е да гарантира законните продажби на боеприпаси. „Трябва да се грижа за хората си“, каза той и добави - „ имаме приятели “ и в Москва, и в Киев.

Както отбелязва FT, Вучич устоява на натиска на Запада да наложи санкции срещу Русия и в същото време се стреми да „поддържа дистанция“ между себе си и руския президент Владимир Путин. „Вучич не се е срещал и дори не е звънял на Путин от много години“, каза западен дипломатически източник пред FT.

Източник: DW Снимка: Armando Babani/AP Photo/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка