Haaretz: Израелската армия по време на събитията от 7 октомври приложи „Протокола Ханибал“

Pan.bg 07 юли 2024 | 17:43 views (466) commentaries(0)
img pan.bg

Значението на т.нар „Протокол на Ханибал“ гласи, че силите за сигурност са длъжни да предотвратяват залавянето на военнослужещи или цивилни, като вземат всички мерки за тази цел, вкл. заплашвайки живота дори на самите заловени.

По време на събитията от 7 октомври израелската армия приложи „протокола Ханибал“ на военни съоръжения и контролно-пропускателни пунктове на границата с ивицата Газа.

Това съобщава израелският вестник Haaretz, позовавайки се на документи и изявления на израелските военни, с които разполага. https://www.haaretz.com/israel-news/2024-07-07/ty-article-magazine/.premium/idf-ordered-hannibal-directive-on-october-7-to-prevent-hamas-taking-soldiers-captive/00000190-89a2-d776-a3b1-fdbe45520000

„Ние нямахме план в случай за подобно нападение, тъй като не можехме да си го представим дори в кошмар“, изданието цитира думите на израелски военен.

Според него, „никой е нямал и най-малка представа колко хора са били отвлечени на 7 октомври и къде са били израелските сили по това време“.

Съобщава се, че след като сутринта на 7 октомври станало известно за отвличането на израелски войници на контролно-пропускателния пункт Ерез (Бейт Ханун), многократно са дадени заповеди да се атакува граничният пункт и военният пост с помощта на дронове.

По информация на вестника, сутринта на 7 октомври „Протоколът Ханибал“ е бил използван и на военните контролно-пропускателни пунктове Рейм и Нахал Оз. „Тези, които взеха тези решения, знаеха, че нашите войници в района могат да бъдат наранени“, каза високопоставен служител на израелската армия.

Смисълът на така наречения „протокол Ханибал“ е, че армията и силите за сигурност са длъжни да предотвратят залавянето на военнослужещи или цивилни, като предприемат всички възможни действия за това, включително такива, които могат да застрашат живота на заловените лица. Процедурата е формулирана от израелската армия през 1986 г., а през 2016 г. началникът на Генералния щаб Гади Айзенкот нареди тя да бъде заменена с нова оперативна заповед.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: © AP Photo / Oded Balilty /cdnn1.inosmi.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка