Осъдиха България заради скандална акция начело с Бойко Борисов!

Pan.bg 06 ное 2012 | 21:22 views (3533) commentaries(0)
img Медиапул

Съдът в Страсбург осъди България за скандална МВР акция на Борисов
Адвокат Михаил Екимджиев призова премиерът и бивш главен секретар да бъде разследван


Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който през декември 2003 г. почина, след като бе обстрелван с ганатомети от спецполицаи, тъй като се бе барикадирал в собствената си къща в Харманли.
Акцията бе ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов. Последвалото разследване обаче установи, че всъщност Чакъра се самовзривил с ръчна граната.
Делото бе заведено в Страсбург от двамата синове и вдовицата на Димов, на които европейските магистрати присъдиха общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.
"Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов", обяви пред "Правен свят" един от защитниците им Михаил Екимджиев.
Причина за недвусмисления му коментар е фактът, че това е първото решение на ЕСПЧ, в което премиерът Борисов е споменат поименно, не просто като участник, а като ръководител на скандалната полицейска операция, при която къщата на Димов буквално бе срината. Съдът категорично заключва, че в случая е нарушено основното човешко право – на живот.
Въпросната акция на МВР предизвика шумен скандал заради безумните методи на полицията. Чакъра трябваше да бъде задържан, за да изтърпи 6-месечната си присъда за предоставяне на помощение за сексуални услуги, но отказа да се предаде. Въпреки информацията, че той е сам в къщата си в действието по задържането му участват над 100 служители на МВР, сред които 30 барети.
След първоначалните неуспешни опити за проникване в сградата и няколко престрелки, на мястото пристига лично Борисов, за да поеме ръководството на ситуацията. "Правен свят" цитира част от решението на ЕСПЧ, в която се описва конкретно ролята на тогавашния главен секретар:
"След това полицията прави опит да поднови преговорите. Група от полицаи и първият от жалбоподателите (един от синовете на Тодоров -Добромир, тогава на 22 години – бел.ред.) се приближават на около десет или петнадесет метра от къщата и приканват г-н Тодоров за преговори. Тъй като той не отговаря, полицията дава мегафон на сина, който призова баща си да се предаде: "Татко, моля те, излез без оръжие и се предай, че да приключи всичко това", но отговор няма. В този момент полицията вижда, че в резултат на предходната атака, се е запалила стая на първия етаж и всички се оттеглят.
Около 18:00 ръководителят на спецотряда за борба с тероризма наредил на хората си да пробият дупки в стените на къщата, използвайки гранати. По-късно те свидетелстват, че това е довело до експлозии и кратка престрелка. Според сина Добромир, след 17:00 часа г-н Тодоров не е отговарял, стрелял, нито е реагирал на атаките по друг начин. След това шефът на СОБТ информира министъра на вътрешните работи за последното развитие на нещата, а министърът нарежда спиране на всички действия до пристигането на главния секретар на министерството генерал Б.Б. Междувременно, полицейските коли са били поставени пред къщата, за да осветяват сцената с фаровете си.
Главният секретар пристига между 20.30 и 21:00 и поема командването на операцията. Той нарежда на полицията да взриви дупка в стената на къщата. Според по-късно дадените от главния секретар показания, след първата експлозия е имало втора, идваща от по-горните нива. В резултат на това, покривът се е запалил и бързо е опожарен. Правени са няколко неуспешни опита за влизане в къщата, но не е ясно в какво точно са се състояли.
Междувременно, в полицията отива човек, който преди е работил по къщата, а сега е чул за инцидента по радиото, и казва, че Чакъра го бил предупредил, че къщата е капан.
Около 22:00, по заповед на главния секретар на МВР, е извикан отряд гранична полиция, за да наблюдава къщата и околностите й с устройства за нощно виждане. Наблюдението продължава до следващата сутрин.
По-късно, след обсъждане с други висши офицери, главният секретар нарежда на полицията да използва гранатомет, за да унищожи всякакви възможни капани и да се ускори претърсването на къщата. Командата се подава на отряда за борба с тероризма около 1.30 ч. през нощта на 11 декември 2003 г. Между 2 и 2,30 часа са изстреляни петнадесет снаряда в по-ниските части на къщата и в стая на първия етаж, при което се прави голям пробив с стената. Взема се решение да се изчака дневната светлина, за да се атакува.
Около шест или седем часа сутринта полицейските части образуват плътен кордон около къщата, после влизат вътре и започват проверка на приземния и на първия етаж. Когато с противопожарна стълба стигат до таванския етаж, виждат краката на овъгленото тялото на г-н Тодоров. Операцията е прекратена, къщата е отцепена, а за случая е докладвано на военна прокуратура."
В жалбата на близките на Чакъра е цитирано и интервю на Борисов пред в. "24 часа", в което той категорично заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация , ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

"Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавшния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", коментира по този повод пред изданието адвокат Екимджиев.
Към решението има особено мнение на българския съдия по това дело Павлина Панова, която приема, че в случая има нарушение на правото на живот по чл. 2 от Конвенцията за правата на човека в неговия материален аспект, но не и нарушение в процесуалния аспект на този текст. Съдия Панова не приема констатациите на съда, че белег за неадекватност на разследването е и фактът, че не са разпитани членовете на Специализирания отряд за борба срещу тероризма, за да се запази тяхната анонимност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка