Парите не стигат, но армията не е гола и боса

Pan.bg 30 апр 2010 | 15:00 views (4304) commentaries(2)
img http://paper.standartnews.com/

В четвъртък парламентът прие доклада за състоянието на въоръжените сили през миналата година. Военният министър Аню Ангелов огласи натрупани от миналата година 156 млн. лева задължения на Министерството на отбраната към местни фирми и 86 млн. лева към компании от Франция, Италия и Германия. Пред "Стандарт" Ангелов коментира бюджета на армията, конфликта с президента за генералските назначения и поредните разкрития за скандални сделки, извършени от предшествениците му.
- Г-н министър, боса и гола ли ще посрещне войската ни празника си на 6 май?
- Войската ни не е нито гола, нито боса, нито по цървули. Това е много неприятно твърдение. Ние имаме средства да покриваме основните си разходи и заплати и да провеждаме бойната си подготовка. Работим с по-бавно темпо, съобразно ресурса, който имаме, но работим. Провеждаме основно учения на батальонно ниво, което е основното тактическо подразделение в армията. За да няма съмнения, ще публикуваме на сайта на министерството всяко едно проведено учение.
- Но постоянно казвате, че парите в бюджета не стигат и дори, че армията е пред фалит.

- Според отчета за първото тримесечие със заплатите всичко е наред. През следващите тримесечия, ако не успеем да изпълним планираните собствени приходи, може да се стигне до недостиг на средства за текуща издръжка и за някои придобивки в армията. Това се дължи на сключени в миналото сделки за нова техника, които не са обезпечени финансово и ние сега трябва да плащаме. През първото полугодие на 2009 г. 112 млн. лв. за модернизационни проекти са изтеглени от второто полугодие, но разплащане с фирмите не е направено. Не се знае за какво са отишли парите.
- Не се ли притеснявате, че ако свършат парите, може да има пушещи военни пред щабовете, както стана преди години?
- Не очаквам протести. Аз и моят екип ще направим всичко възможно армията да получава своите средства и заплатите да се получават навреме.
- Критикуват ви, че сте пасивен и че от началото на годината сте открили само 32 процедури за продажба на имоти, а общо те са 860. Смята се, че оттам ще дойдат пари в бюджета за отбрана.
- Тези пари отиват в държавата и ние трябва да изпълним определен план за приходи от 76 млн. лв. Всеки месец ние получаваме от Министерството на финансите една дванадесета от бюджета и една дванадесета от приходите ни. Така че трябва да ги изпълним. В момента пазарът на имоти е в стагнация и ние не можем да продаваме на безценица. Някои от имотите ще дадем на общините. Но за някои искаме да постигнем разумна цена.
- За военното НДК отново спря да се говори. Ще се продава ли все пак?
- Там са вложени 32 млн. лв. и ако аз мога да взема двойно от това, а и повече, ще е добре. Но съгласете се, че 100 млн. лв., които бяха определени като цена при предишното правителство, плюс още 15 млн. лв. за довършване на сградата, които трябва да отдели инвеститорът, трудно се постигат. На следващия Съвет по отбрана ще обсъдим вариантите за реализация на комплекса. Освен да се продаде, сградата може да бъде дадена за управление от фирма или на концесия. Но няма да бързаме. Моето намерение е да се освободим от имотите до 2013 г. Ще има промени в дирекцията, която управлява тази собственост, ще видим кои са виновниците за досегашните неуредици и се надявам вече да се заработи с по-бързи темпове.
- При вас ли ще бъде продадена тази легендарна сграда?
- Умерен песимист съм.
- Положението в армията явно е тежко, носите ли оставката в джоба си?
- Оставката ми винаги е на бюрото на премиера. Аз съм готов да поема отговорността си за всичко. Дори при случая с генералските повишения за Гергьовден с президента казах на премиера Борисов, че поемам цялата отговорност.
- Какво стана с въпросните назначения? Останахме с впечатление, че има някакъв пазарлък между МО и Президентството, та дори и с партиен оттенък.
- Не, това е нормална рутинна съгласувателна процедура. Пазарлък и интриги няма. Президентът много искаше неговият съветник контраадмирал Николай Николов да бъде повишен. Но такова нещо досега не се е случвало. Освен че няма прецедент президентски съветник да получи повишение два пъти, този човек остава без много варианти в кариерата си за в бъдеще, ако беше получил ново звание. Следващият президент след година и половина ще си смени при всички положения съветниците. С такова звание той ще има възможност да заеме само поста началник на отбраната или заместник. А той е кадърен офицер и има перспектива за развитие до 2016 г. Ние проведохме съвсем откровен разговор в Президентството заедно с предложения за повишение съветник. И аз свиках извънреден Съвет по отбраната, за да се види кой как преценява кандидатурата. С трима от съвета дори проведохме конферентна връзка и всеки си каза мнението. Деветима бяха против и само двама "за".
- И все пак има ли интриги около назначенията на генерали? Обиден ли ви е президентът?
- Не бих казал. Ако е обиден, трябва да е обиден не на мен, а на своите съветници. - Отивате да се отчитате при президента за финансовото състояние на армията, това по ваша инициатива ли става?
- Да, по лично моя инициатива. Нямам задължение да го правя. Но смятам, че президентът трябва да знае какво се случва с военните сделки за модернизация. И невъзможността да плащаме вноските по сделките за вертолети и самолети "Кугар" и "Спартан". Вие разбрахте, че дължим милиони левове, а тези пари няма откъде да ги вземем. В този смисъл, ако президентът се среща с президенти на съответните страни, на които сме задължени, например с Никола Саркози, той трябва да знае защо ние бавим вноските си по определени сделки. Задълженията ни към наши фирми са 156 млн. лв., а към чужди са 86 милиона.
- Как ще постъпите с модернизацията на ВВС? Известно е, че част от МиГ-овете скоро ще спрат да летят заради изтичащ ресурс? В същото време намеквате за обща сделка с румънците за изтребители Ф-16 втора ръка. Но пък шведската фирма "Грипен" ви предлага нови на същата цена.
- Все още не сме избрали как точно да постъпим при модернизацията на ВВС. Ще видим всички оферти и ще преценим какво е възможно. Но сега така или иначе средства за това нямаме. Процедурата за многоцелеви изтребители ще стартира едва в средата на 2011 г. Не е предпоставено дали ще вземем нови или втора ръка и от коя страна ще ги купим. Но не трябва да се бърза. Ето например Кугар-ите, които имаме, сега не са пригодени за бойни условия, нямат необходимото оборудване и защита и ние не можем да ги използваме по предназначение.
- Има ли още нередности, които да откривате от времето на предишния кабинет? Предшественикът ви Николай Младенов даде доста сделки на прокуратурата.
- Да, още скелети изскачат от гардероба. От медиите научих, че Веселин Близнаков като министър на отбраната почти е подарил с фиктивен търг на символични цени 271,4 дка военен имот в Рила с право на строеж в землището на общините Сапарева баня и Дупница. Имам и парламентарен въпрос за разпореждане с отпаднали военни имоти в Черноморец. На 6 май изтичат моите първи 100 дни и, да ви кажа, 40 на сто от тях отидоха за това да вадя скелети от гардероба. За някои от тях заслуги имат експерти от МО и аз искам да направя така, че в моя гардероб да няма скелети.
- Още ли са розови БМВ-тата?
- Не, вече не са. Черни са.
- Обещахте да предприемете още мерки за сигурност в Афганистан след случая с наши ранени бойци.
- Мерки постоянно се вземат. Бойците са длъжни навсякъде навън да носят каски и бронежилетки. Взети са мерки, направени са допълнителни прегради за защита на спалните помещения срещу осколки. Искам да поздравя бойците ни зад граница, които са наша гордост, с предстоящия празник и да им пожелая много здраве и късмет, защото, където и да се намират, късметът ще им е нужен. На всички останали в армията също желая много здраве преди всичко и да са спокойни, че ще направим всичко възможно, за да могат да носят спокойно службата и да изпълняват задълженията си
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ravia 01 май 2010, 18:18
   
  0
   
  0

  Много ми е интересно, като говорят за неосигурени финансово сделки за новите вертолети Кугър, как ще постъпят когато трябва да купят ноивите-стари изтребители? Дали ще извадят парите веднага, т.е. сделката ще е финансово осигурена или плащането ще бъде за някоклко години(което е нормалната практика в света) и ще отиде за следващите управляващи????
  И като ТРАНСПОРТНИЯТ вертолет Кугър, не е пригоден за бойни действия(което само по себе си е глупост, не съм чувал да има бронирани такива), защо министърът не харесава БОЙНОЯТ вертолет Ми-24 и не осигури минималните средства и вертолета да литне, а не цяла ескадрила да стои на земята??????

 2. #2
  Free Boy 20 май 2010, 22:32
   
  0
   
  0

  Дарги ми анио, армията не само, че е гола и боса-тя е пред пълна разруха..защо в поделенията цивилните и военнослужещите дават пари от собствения си джоб за дребни неща като ремонт на сгради, поправка на служебни автобуси и много много други неща от сорта...?защо Ми-24 не лети ли? Ами някой задавал ли си е въпроса, защо повече от година учебните самолети Пилатус в Долна Митрополия стоят на земята и цяла база работи общо взето за нищо, и през тази година се зачисляваха хора за храна и темподобни, а в същото врема като цяло не правеха нищо???Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка