Ангел Найденов от БСП: Спечелим ли, връщаме отнетите придобивки на военните

Pan.bg 01 май 2013 | 14:22 views (4466) commentaries(8)
img Запасните и резервистите поискаха от социалистите укрепване на националната сигурност и армията
otbrana.com


Генералите, офицерите и сержанните от запаса и резерва на Столичната организация на СОСЗР поискаха укрепване на националната сигурност, деполитизиране на армията, по-висок бюджет за отбрана и промени във военното законодателство. Това стана на вчерашната им среща с кандидати за депутати от софийските листи на „Коалиция за България”.

В разговора от 24 МИР участваха Петър Курумбашев – водач на листата, Георги Свиленски – инженер, общински съветник, син на офицер от Българската армия, Таско Ерменков, подполковник от резерва, военен разузнавач, експерт по енергетика и енергийна ефективност и Стоян Шатов – заместник-министър на отбраната в периода 1994-1997 г.. От 25 МИР на срещата дойдоха вторият в листата Николай Малинов – лейтенант от резерва, председател на Национално движение „Русофили” и издател на в. „Дума” и д-р Таня Андреева – Райнова – акушер-гинекелог, изпълнителен директор на АГ болница „Шейново”.


През последните 3,5 години бяха загубени 400 хиляди работни места, каза Петър Курумбашев. Ние твърдим, посочи той, че ако се създадат условия да престане изключителният рекет върху бизнеса, могат да се създадат 250 хиляди работни места. Според него това, което се случва тези дни с подслушванията, също влиеяе пряко върху икономическото ни развитие. Възможно е, например, някой да иска да вземе бизнеса на някого.

Искаме да се въведе правото на младежка гаранция, каза още Курумбашев. До четири месеца държавата да предложи на всеки студент, който е завършил висше образование, работа и тя да бъде субсидирана за шест месеца. Става дума за подаване на ръка, което в днешните условия съвсем не е малко. Още повече, че младежката безработица по различни критерии се оценява от 23 до 30 процента. Този резултат е много по-висок от средния за страната.

Въвеждането на плоския данък през 2008 г. е било добро решение, посочи водачът на листата на социалистите в 24 МИР. Намаляването на ставката на 10 процента е довела до увеличаване на приходите в бюджета, защото хората започнали да си плащат данъците. Става дума за половин милиард лева повече. Сега обаче, каза Петър Курумбашев, ние предлагаме хората с минимална работна заплата да бъдат освободени от плащане на данък. На тези, които получават над 4500 лв. месечно, данъкът да бъде 20 процента. Не се предвижда отмяна на данъка по отношение на фирменото облагане. Корпоративният данък остава 10 процента и още 5 процента върху дивидента. За едноличните търговци е 15 на сто, т.е. там няма промяна, защото, уточни г-н Курумбашев, българският бизнес и без това едвам диша. Така единственото предложение за повишаване на данъците е за богатите хора.

На обвиненията, че няма да постъпят в бюджета 300-350 млн. лв. заради необлагането на минималната заплата, Петър Курумбашев отговори така: „Това не са загубени пари. Първо, те ще отидат в джобовете на хората, които и без това са изключително бедни. Второ, това са пари, които ще влязат директно в нашата икономика, защото хората ще си купят с тях храна, лекарства, дрехи и т.н. Това е една от животоспасяващите мерки, която трябва да се случи.” Прогнозата ни, при 4-годишен мандат, е, че минималната работна заплата може да стигне 450 лв., посочи г-н Курумбашев. Според него нарастването би могло да бъде и по-голямо. Той припомни, че вдигането на минимилната работна заплата се отразява позитивно върху редица социални плащания.

Две мерки, предлага „Коалиция за България” за земеделието. Едната е да се въведе таван за субсидия за единица земеделска фирма. В момента земеделски субсидии действително идват в България, но те се разпределят между 10-15 доста по - едри арендатори и много малко стига до дребния и средния земеделец. Втората мярка е да има минимална рента за земята. Не става дума за изключително високи нива, които не са пазарни. Така, подчерта г-н Курумбашев, и най-малкият собственик ще бъде сигурен, че в края на годината ще получи своето възнаграждение.

Стоян Шатов, кандидат за депутат, припомни, че когато той беше заместник-министър на отбраната бе приет първият Закон за отбраната и Въоръжените сили. Законът стана факт в края на 1995 г., посочи той, след пълен консенсус между политические сили в парламента. Запазихме личния състав, продължи той, без да посягаме на офицерите, сержантите и наборните войници. Разработихме, каза г-н Шатов, силен модел за защита на българския военнослужещ, като гражданин с ограничени граждански права.

С болка, Стоян Шатев, отбеляза, че при управлението на ГЕРБ бяха отменени завоювани и влезли в закона социални придобивки на военнослужещите. Потресен бях, заяви той, когато разбрах, че българският военнослужещ, след като е служил 20 и повече години, трябва да отиде на пазара, за да си купи жилище. Потресен бях, добави Стоян Шатов, че за българския военнослужещ няма служебни жилища.

Кандидатът за депутат и бивш заместник-министър на отбраната обеща промени в законите за възстановяване социалните права на военнослужещите. Например 20-те заплати при уволнение, като еднократно обезщетение, българският военнослужещ да получава до 45 дни, а не след 6 месеца или година. Ангажираме се, каза Стоян Шатов, отново да създадем военно-жилищен фонд.

Стоян Шатов гарантира пълна подкрепа на СОСЗР в предстоящото му президенство от 2014 до 2016 г. на Междусъюзническат аконфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР. Той каза още, че е необходим нов Обществен съвет към министъра на отбраната. Прие да предложи на сериозно обсъждане идеята за разработване и приемане на закон за офицерите и сержантите от запаса и резерва и служилите в МВР и специалните служби.

Николай Малинов, лейтенант от резерва, председател на Национално движение „Русофили” призова ръководството и членовете на СОСЗР за активна съвместна работа по редица проекти на стратегически документи и закони в областта на националната сигурност, отбраната и Въоръжените сили. Вашата експертна помощ в тази насока е неоценима, бе категоричен кандидатът за депутат от 25 МИР, обръщайки се към участниците в срещата. Голямата кауза и основното ни послание на тези избори не е просто да върнем България на хората, заяви Николай Малинов. Ние ще търсим, продължи той, национално отговорните каузи, около които да се обединим.

Големият избор днес в държавата е, продължи заместник-председателят на ГС на БСП в София, дали искаме отново правителство начело с Цветан Цветанов и Бойко Борисов или програмно, което предлага БСП, за да изведе държавата от дъното, където се намираме. 6 милона български граждани живеят на прага или под прага на бедността, отбеляза той.

Движение „Русофили” се грижи за над 550 паметника в България, като всяка година открива по 2-3 нови. Ние, съобщи Николай Малинов, ще започнем кампания срещу американските бази в България. Те, уточни той, или трябва да си плащат, или да си ходят и допълни „На мен лично думичката ”НАТО” ми идва в повече. Като кандидат отстоявам един друг вектор на поведение на България.” Ние имаме определени задължения, като членки на НАТО, но къде са нашите права, попита г-н Миланов. Той призова за изтегляне на нашите военнослужещи от мисиите зад граница. Аз, заяви кандидатът за депутат, ще работя в тази насока, без значение какво пише в документите на БСП.

Таско Ерменков, подполковник от резерва, уволнен, като военен разузнавач през 1992 г. от тогавашния министър на отбраната Димитър Луджев, бе категоричен, че т.нар. закон за досиетата трябва да се промени и определи това, като своя лична кауза. Според него е крайно неприемливо да се унижават тези, които достойно са служили на България. Той смята, че специалните служби, включително и разузнавателните, не бива да работят в интерес на едно или друго партийно ръководство.

Няма друга партия, освен БСП, която може да спре ГЕРБ, заяви Таско Ерменков. На досегашните избори, отбеляза той, много мои колеги офицери и сержанти от резерва експериментираха и гласуваха за какви ли не екзотични партии, обидени на БСП и то в много случаи с право. Според него обаче този път не бива да се правят такива експерименти. Ние сме последната отбранителна линия на България, подчерта той.

Десетина дни преди тази среща Ангел Найденов, говорител на БСП, който е водач на листата в Перник, коментирайки актуалните проблеми в управленската политика на „Коалиция за България”, подчерта, че става дума за сигурност и стабилност на военната служба и хората в армията; за престиж и достойнство на военната професия; за финансови средства, съобразени с възможностите на държавата, но адекватни на нуждите на военнослужещите и за възстановяване подготовката и степента на готовност на Въоръжените сили. Той споделя становищата, че военната експертиза у нас е нулирана.

Ангел Найденов приема, като своя лична кауза промяната на Кодекса за социално осигуряване, с което да се върне режимът на пенсиониране на военнослужещите, т.е. да се премахне възрастта, като изискване, което бе въведено от ГЕРБ в резултат на сделка между министрите на финансите и на отбраната Симеон Дянков и Аню Ангелов.


Председателят на БСП Сергей Станишев е на същото мнение. На въпроса кога ще станат промените, лидерът на социалистите отговори, че това ще се случи в максимално кратки срокове – в първата половина на годината. Сергей Станишев каза по този повод:„Това което ще им върнем не са привилегии, а компенсации за тежката служба, за редица отнети граждански и социални права. Министър Ангелов им отне правата и стана най-омразния военен министър в историята и това е нещо, което не казвам аз, а чувам при всички си срещи с военнослужещи и военнопатриотични организации”.

В изказванията си генералите, офицерите и сержантите от запаса и резерва направиха доста препоръки към кандидатите за депутати. Предлагаме ви някои от тях:

* Да работят за по-висок бюджет за отбрана.

* Да деполитизират Въоръжените сили, т.е. да не позволяват политически назначения.

* Да проведат в най-кратък срок Стратегически преглед на системата за национална сигурност и на тази основа да се подобрят чувствително Стратегията за национална сигурност, Националната отбранителна стратегия, Законът за отбраната и Въоръжените сили, Законът за резерва на Въоръжените сили, както и четирите законопроекта от сектор „Сигурност”.

* Да въведат такива промени в законодателството, които да прекратят вмешателството на политическите сили в съдебната система.

* Да съдействат за разработване и приемане от Народното събрание на Закон за офицерите и сержантите, служили във Въоръжените сили, МВР и специалните служби.

* Да приемат адекватна и финансово осигурена програма за утилизация на излишните за армията боеприпаси.

* Да намерят формата за частично връщане на наборната военна служба.

* Да наложат незабавен мораториум върху всички бъдещи действия и решения на Комисията за досиетата, свързани с отпадналия параграф 12 от т.нар. закон за досиетата.

* Да поемат много по-голяма ангажираност към изграждането, възстановяването и поддържането на военните паметници в страната и националните чествания на годишнини от исторически събития.

На снимката: Срещата се проведе с актива на Столичната организация на СОСЗР с председател генерал от резерва Златан Стойков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  горски 01 май 2013, 15:46
   
  0
   
  0

  Дргарю Найденов, а отнетите работни места на всички от БМФ , когато БСП беше на власт и хората си загубиха поминъка, тях ще ги върнете ли?

 2. #2
  Доцент Колев 01 май 2013, 17:14
   
  0
   
  0

  Г-н/др. Найденов,
  А какво ще правите с излишните щабове и генерали/ адмирали в Българската армия?

 3. #3
  Vanyo 01 май 2013, 17:38
   
  0
   
  0

  Абе, някой "връзва" ли се още на такива популистични глупости?

 4. #4
  zlpetrov 01 май 2013, 19:22
   
  0
   
  0

  Що ли нещо се съмнявам?

 5. #5
  запасняк 01 май 2013, 19:59
   
  0
   
  0

  Столичната организация на СОСЗР не представлява запасното войнство и нека не говори от негово име, а другаря Ангел Найденов го знаем много добре. Знаем какво направи за армията през 2005 - 2009, когато беше кандидат за министър на отбраната? Някои запасни другари много бързо са забравили какво беше преди 1989, през 1996 - зимата на 1997, 2001 - 2009, а не беше отдавна! Господин Курумбашев и без Вас минималната заплата след новия мандат ще бъде 450 лв., а може би и повече!

 6. #6
  x6 01 май 2013, 22:24
   
  0
   
  0

  tova 6te stane
  sigurno e

 7. #7
  от Х 7 до Х6 01 май 2013, 22:28
   
  0
   
  0

  С гаранция няма да стане !

 8. #8
  ИНКАСАТОР 01 май 2013, 22:38
   
  0
   
  0

  "Таско Ерменков, подполковник от резерва, военен разузнавач, експерт по енергетика и енергийна ефективност"- и аз във военното училище учих най-вече за експерт по енергийна ефективност през 1982 - 86 г.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка