ФОТООКО: Преди 25 години СССР изтегли войските си от Афганистан

Pan.bg 13 фев 2014 | 13:27 views (9683) commentaries(6)
img Преди 25 години СССР изтегли войските си от Афганистан (ФОТО)
Гласът на Русия


Преди 25 години, изпълнявайки Женевските споразумения, СССР напълно приключи изтеглянето на съветските войски (Ограничения контингент на съветските войски в Афганистан - ОКСВ) от афганистанска земя.
На 15 февруари последната колона съветски военнослужещи премина по Моста на дружбата през граничната река Амударя в град Термез. Това събития ознаменува края на продължаващата почти 10 години кръвопролитна афганистанска война.
image
Войната в Афганистан (1979—1989) е военен конфликт на територията на Афганистан, един от етапите на гражданската война в страната, включващ присъствието на място на военен контингент съветски войски.
В конфликта участват въоръжени сили на просъветското правителство на Демократична република Афганистан от една страна и въоръжената опозиция (муджахидини) от друга.

МУЗИКАЛНО ВИДЕО:


Борбата е за пълен политически контрол над територията на Афганистан, като в конфликта е пряко намесена армията на СССР, изпратена с решение на Политбюро на ЦК на КПСС, за подкрепа на правителството в Кабул.
В хода на военните действия муджахидините получават подкрепа от специалисти от САЩ [5], от европейски страни от НАТО, Китай, както и от специалните служби на Пакистан.

image

Причини

Една от причините за началото на гражданската война в Афганистан е стремежът за подкрепа на просъветското правителство в Кабул, което поддържа концепцията на социализма в страната. Правителството идва на власт в резултат на Априлската революция. То се сблъсква с мощна съпротива срещу неговите политически, икономически и социални стратегии. Отчасти навлизането в страната на съветски войски цели противопоставянето на възможното укрепване в страната на ислямския фундаментализъм, подтикнат от Ислямската революция в Иран през 1979 година.
Падането на просъветското правителство в Кабул би нанесло силен удар по теорията, обхваната от марксистко-ленинската идеология и изповядваща, че обществото се формира винаги от просто към съвършено и от феодализъм към комунизъм. Така политическият удар би се пренесъл върху външнополитическата позиция на СССР, а това е щял да бъде първият подобен неуспех на съветското правителство след Втората световна война.
На теория едно от последствията при успех муджахидините би било разпространението на фундаментализма, което да дестабилизира съветските републики в Средна Азия.
На международно ниво е заявено, че СССР влиза в Афганистан на принципите на „пролетарския
интернационализъм“ и в отговор на нееднократните молби на ръководството на страната, и лично от президента Хафизула Амин, за оказване на военна помощ в борбата с антиправителствените сили.
image
Решението

Окончателното решение за изпращане на военен контингент в Афганистан е взето на 12 декември 1979 година от Политбюро на ЦК на КПСС и е оформено със секретно постановление № 176/125[6].

Ход на войната

1979
Навлизането на Съветската армия на територията на Афганистан, декември 1979 година.

9—12 декември — пристигане в Афганистан на първия „мюсюлмански батальон“.
25 декември — колони от съветски части от 40-та армия пресичат афганистанската граница по понтонни мостове, пресичащи река Амударя. Хафизула Амин изразява благодарност към съветското ръководство и дава разпореждане към Генералният щаб на Въоръжените сили на Демократична република Афганистан да се оказва пълно съдействие на настъпващите войски.[7]
27 декември — Щурм срещу двореца на Хафизула Амин[8]
image
Международен отзвук

Външните министри на 34 ислямски държави приемат резолюция, с която заклеймяват съветското нахлуване. Те призовават съветските войски незабавно да се оттеглят от Афганистан.
Декември 1979 - Февруари 1980 - Окупация
Първата фаза на съветското нахлуване включва битки на армията на СССР с различни групи на афганистанската съпротива. Съветската войска нахлува през два сухопътни маршрута и един въздушен коридор, като набързо установява контрол над големите градски центрове и военни бази. Наличието на съветски войски не внася необходимото спокойствие в държавата, а изостря положението. Съветските войници често се сблъскват с градски въстания.

Март 1980 - Април 1985

Войната в този период се развива в нова насока. Съветските войски са окупирали градовете и комуникационните възли, докато муджахидините, разделени на малки групи, водят партизанска война.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  ivo 13 фев 2014, 14:30
   
  1
   
  0

  сега НАТО внесе спокойствие в страната. а съветската армия влиза за да прекрати авганските набези и го прави след като убиват няколко отвлечени руски пилоти

 2. #2
  observer 13 фев 2014, 16:39
   
  0
   
  0

  Надяваме се, че след 11 септ.2001 г., както САЩ, така и западноевропейците, вече са се убедили, че не комунизма, а радикалния ислям е истинската заплаха срещу мира и човечеството.

 3. #3
  стига ве ей 13 фев 2014, 22:16
   
  0
   
  0

  И кво ся американците загубиха войната във Виетнам, а руснаците в Афганистан ми тва си е тяхна лична работа ! Ай ще им са и империалистите тъпи! С извиня Ф ка към ivo пише се А-Ф-ГАНИСТАН!

 4. #4
  SUH 13 фев 2014, 22:52
   
  0
   
  0

  Иво, приемам коментарати за добра ирония, особенно за внесеното от Нато спокойствие

 5. #5
  Димчо Добрев 22 фев 2014, 23:54
   
  0
   
  0

  Преди 25 години, изпълнявайки Женевските споразумения, Русия напълно приключи изтеглянето на съветските войски от афганистанска земя.
  А сега де, няколко въпроса:
  1. Кой приключи изтеглянето - Русия или някой друг?
  2. Кои войски са се изтеглили - руски или съветски - официалния състав е ОКСВ!!!
  3. Кой написа/преписа тези глупави текстове без да ги прочете и осмисли??
  4. Ще се коригира ли ПАН за copy/paste глупостта, която е публикувана (руски/съветски)??

  PS: Преславе, сега ми виждаш и името и IP-то, не се крия зад жена си (както понякога твърдиш)- а сега ако си мъжкар признай неточността в публикацията на страницата на ПАН и то без да се злобее срешу тези, които посочват неточностите. Останете със здраве, а не с нетърпимост ...

 6. #6
  Preslav 23 фев 2014, 00:26
   
  0
   
  0

  Здравей Димчо, първо да изясним един проблем.
  Мисля, че когато искам името на някой или на някои анонимници, то го правя единствено, когато се нахвърлят върху дадена личност (генерал, полковник и т.н. от БА). Защото после на мен ми се обаждат тези засегнати хора и на мен ми трият сол на главата. А е имало случаи и когато са ми давали номера си и са ми казвали - ето, остави го в сайта, нека анонимниците ни се обадят и ни обидят или критикуват. Веднъж пуснах телефона на ген.Михов, все още той чака да му се обадят... Няма смелчаци...
  Сега, след като изясних тази позиция, да изясня и още нещо.
  Аз съм написал източника - Гласът на Русия...
  Не е наша работа първоначално (при публикуването на статията) да коригираме или редактираме текстовете, които не са от наши автори. Нито фактите, нито историята, нито фактологичните грешки. Но да - признавам неточността в статията и се извинявам, както и че и друг път в други статии (от копи-пейст статии), които пак аз съм поправял след ваши сигнали. Пример - днес публикувах от в.Десант статия за плана "Хан Тервел", вътре пишеше че сме притежавали ракети C-400, забелязах неточността и я изтрих.
  А и мисля, че за това и една от добрите черти на сайта - компетентните читатели като теб и други хора, да пишат коментари и да сочат грешките, които ние поправяме след това. Поздрави и успехи.
  П.П. - сега ще поправя статията. Отговор на въпрос 4:)))
  И отговор на въпрос 3 - аз бях, и пак се извинявам... По принцип историята ми е силна черта, а тук явно съм се изложил, но да признавам си - не съм прочел статията, хвърлих и поглед по диагонала.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка