"Галъп": Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов - с най-висок рейтинг /ГРАФИКИ/

Pan.bg 26 фев 2020 | 15:38 views (1790) commentaries(0)
img
dnes.dir.bg


Правителството рискува доверието си в политическата криза от началото на годината

Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта – правителството, парламента, министрите и т.н. Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната. Водната криза, скандалите, протестите и т.н. явно създават определени рискове за управлението, това показват данните от ежемесечна изследователска програма на "Галъп интернешънъл" "Политически и икономически индекс".

За последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на т.нар. „Апартаментгейт“. Традиционният въпрос на „Галъп интернешънъл“ „Накъде върви България“ показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта, коментират социолозите.

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват президентът Румен Радев, бившият омбудсман Мая Манолова, шоуменът, основал партия - Слави Трифонов и т.н. При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива – след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори. Доверието при Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около една трета и две пети.

Сравнително добри обществени оценки имат също столичният кмет Йорданка Фандъкова, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят Мария Габриел и т.н.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


"Галъп": Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов - с най-висок рейтинг /ГРАФИКИ/

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker