Коронавирус: Ресурсите за здравеопазване са пряко свързани със смъртността

Pan.bg 27 фев 2020 | 11:27 views (414) commentaries(0)
img
news.bg


Продължаващата епидемия от коронавирусна болест (COVID-19) е пагубна, въпреки широкото прилагане на мерките за контрол. Огнището в Ухан, столицата на провинция Хубей в Китай и бързо се разпространи в различни региони на Хубей и във всички други китайски провинции, пише в свое изследване "Лансет".

Както е регистрирано от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (Китай CDC), до 16 февруари 2020 г. е имало 70 641 потвърдени случая и 1772 смъртни случая поради COVID-19, със средна смъртност около 2,5%.

Въпреки това, задълбоченият анализ на тези данни показва ясни различия в степента на смъртност между Ухан (> 3%), различни региони на Хубей (около 2,9% средно) и в другите провинции на Китай (около 0,7%) средно).

Твърдим, че това вероятно е свързано с бързата ескалация на броя на инфекциите около епицентъра на огнището, което е довело до недостатъчност на средствата за здравеопазване, като по този начин се отразява негативно на резултатите от пациентите в Хубей.

Ако приемем, че средните нива на здравеопазване са сходни в цял Китай, по-високият брой инфекции в дадена популация може да се счита за косвен индикатор за по-голяма тежест на здравеопазването.

Графиката на смъртността срещу честотата на COVID-19 (съвкупният брой потвърдени случаи от началото на огнището, на 10 000 население) показа значителна положителна корелация, което предполага, че смъртността е свързана с тежестта за здравеопазването.

В действителност съществуват значителни регионални различия в наличността и достъпността на ресурсите в здравеопазването в Китай. Такива различия могат отчасти да обяснят ниските нива на смъртност - въпреки големия брой случаи - в най-развитите югоизточни крайбрежни провинции, като Джеджианг (0 смъртни случая) сред 1171 потвърдени случая) и Гуангдонг (четири смъртни случая сред 1322 случая (0,3%).

Китайското правителство осъзнава логистичните препятствия, свързани с медицинските доставки в епицентъра на огнището, и се стреми да ускори доставките, да мобилизира големите и силни медицински сили в страната и бързо да изгради нови местни медицински заведения.

Тези мерки са от съществено значение за овладяване на епидемията, защита на здравните работници на първа линия и смекчаване на тежестта на резултатите от пациента.

Признаването на потенциалната връзка на смъртността с наличието на ресурси за здравни грижи може да помогне на други региони, които сега започват да се борят с това огнище, да бъдат по-добре подготвени.

По-важното е, че COVID-19 вече
засяга все повече държави и територии по целия свят, включително северноафриканска страна, ситуацията в Китай може да помогне за информиране на други региони с ограничени ресурси за това как да се подготвят за евентуални локални огнища.

Според Световната здравна организация - СЗО, "този вирус има пандемичен потенциал и СЗО предоставя инструментите на всяка страна да се подготви съответно".

Всички страни, независимо дали имат случаи или не, трябва да се подготвят за потенциална пандемия.

Всяка страна трябва да е готова да открие случаите рано, да изолира пациентите, да проследи контактите си, да предостави качествена клинична помощ, да предотврати появата на огнища и да предотврати предаването на общността.

Има три приоритета: Първо, всички страни трябва да дават приоритет за защитата на здравните работници.

Второ, ние трябва да ангажираме общностите, за да защитим хората, които са най-застрашени от тежко заболяване, особено възрастните хора и хората със здравни състояния.

И трето, ние трябва да защитим най-уязвимите страни, като правим всичко възможно да ограничим епидемиите в страни с капацитет да го направим.

За да подкрепи страните, СЗО публикува насоки за оперативно планиране в подкрепа на готовността и реакцията на страните.

Тези насоки предоставят стъпка по стъпка ръководство с конкретни действия в съответствие с осем области - или стълбове:

Координация, планиране и мониторинг на ниво държава; Комуникация на риска и ангажираност на общността; Надзор, екипи за бързо реагиране и разследване на случая; Точки за влизане; Национални лаборатории; Превенция и контрол на инфекциите; Управление на случаи; И оперативна поддръжка и логистика.

"Ние не просто се борим да съдържаме вирус и да спасяваме човешки животи. Ние също се борим за ограничаване на социалните и икономическите щети, които глобалната пандемия може да нанесе", коментира ръководителят на СЗО.

"Работим със Световната банка и МВФ, за да оценим потенциалното икономическо въздействие на епидемията и да разработим стратегия и варианти на политика за смекчаване. Ние сме в постоянен контакт с ръководителите на двете организации".

Той обясни, че "за пореден път това е време за глобална солидарност - политическа солидарност, техническа солидарност и финансова солидарност. Това е единственият начин да предотвратите заразата и да спасите живот".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка