252 милиарда долара недостиг на световния въздушeн транспорт

Pan.bg 25 мар 2020 | 11:45 views (379) commentaries(0)
img
Pan.bg
Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) актуализира своя анализ от въздействието на пандемията COVID-19 върху приходите на световната индустрия за въздушен транспорт. На този етап за световния въздушен транспорт се очаква 44% спад на приходите в сравнение с 2019 г.
Отношението на IATA към приковаването на земята на световния авиационен парк е симптоматично за състоянието на планетата. Само преди няколко седмици IATA, както и останалият свят, беше "окъпана в заразна безгрижна нагласа". Разбира се, един ден, тези думи вече няма да са достатъчни за "спиране на глобалното затопляне, но засега лихвите са ниски, перспективите за растеж все още са добри и хората в движение са в движение. Трябваше да продължим да инвестираме".
Доказателство в подкрепа, на 11 декември 2019 г. Александр дьо Жюниак, генералният мениджър на IATA обяви печалба от над 29 млрд. US$ за 2020 г. Гийом Фори, изпълнителен директор на Airbus, беше в облаците. По онова време представителите на повечето сектори на световната икономика не можеха да видят какво може да попречи на реализирането на прогнозите. Всичко изглежда далеч днес. Три месеца.Никой не можеше да си представи такава мащабна атака на Covid-19. Никой икономист не би могъл да предвиди подобен обрат. И затова не бива "да се хвърлят камъните" към IATA, която за пореден път обяви катастрофални цифри за текущата година. По-лош от най-лошия сценарий, беше прогнозиран още на 5 март. Цяла вечност. Преди три седмици.
Сега IATA изчислява, че приходите от пътническия сектор могат да се редуцират с 252 млрд. US$, което е 44% по-малко в сравнение с данните за 2019 г. Това се базира на сценарий, при който ограниченията за пътуване могат да продължат три месеца, след което икономиката постепенно ще се възстанови по-късно тази година. Само хипотези!
Едно е сигурно обаче: „Авиоиндустрията е изправена пред най-сериозната си криза. След няколко седмици старият ни най-лош сценарий изглежда е станал ако може да се каже по-снизходителен в сравнение с най-новите ни оценки. ", потвърждава Александр дьо Жюниак, който изчисли необходимостта от 200 млрд. US$ на авиокомпаниите за преодоляване на кризата. Много по-голяма необходимостта, за която от IATA сега са убедени, че „Възстановяването на търсенето на въздушни превози през тази година ще бъде намалено от глобалната рецесия, засягаща работните места и доверието."
IATA прогнозира редукция с 46% в Европа и недостиг от 76 млрд. US$ за европейските авиокомпании. Към днешна дата очевидно, разбира се ...


М. ГЕНОВ
Снимка: © IATA / Картата на рестрикциите, наложени от държавите в борбата срещу пандемията Covid-19. В черно, страните, чиито граници са затворени, във винено червено, страните, чийто достъп е забранен за определени националности.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker