Адмирал Емил Ефтимов: Не смятам, че всичко започва от мен

Pan.bg 22 май 2020 | 00:04 views (1584) commentaries(1)
img otbrana.com
От думите на началника на отбраната пред депутатите от Комисията по отбрана стана ясно, че в резултат на провеждащия се Стратегически преглед на отбраната ще има организационни промени и те няма да са козметични.
Спирдон Спирдонов
С благодарност към предшествениците си и всичко, което е направено от тях, започна своите думи пред членовете на Комисията по отбрана адмирал Емил Ефтимов. Той бе представен, като новоназначен началник на отбраната и повишен в по-високо звание, от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. На тази длъжност е с указ на президента от 30 март т.г. Преди това бе заместник-началник на отбраната. Що се отнася до благодарностите, спомена имената на народните представители членове на комисията ген. Константин Попов, ген. Симеон Симеонов и вицеадмирал Пламен Манушев.
Не съм на вълната, че всичко започва отначало от мен, каза адмирал Ефтимов, като подчерта, че всичко сторено до тук трябва да се оцени и впоследствие надгради. Той предпочита резултатите от неговата работа да се измерват със самочувствието и желанието на всички мъже и жени, които служат в Българската армия. Основното усилие на началника на отбраната е свързано със способностите на Българската армия да изпълнява конституционните си задължения, посочи адмиралът. Затова, продължи той, трябва да съхраним, поддържаме и надграждаме необходимите способности в целия им спектър.
От думите му стана ясно, че в резултат на провеждащия се Стратегически преглед на отбраната ще има организационни промени. Те няма да са козметични. Става дума за организационна промяна, която ще бъде в светлината на разработените планиращи сценарии. „Тази организационна структура да бъде в състояние да поддържа необходимия набор от способности в мирно време и да ги надгражда във военно“, уточни наалникът на отбраната.
Като най-ценен капитал, адмирал Ефтимов, определи хората в отраната. Той каза, че ще продължи търсенето на пътища за повишаване мотивацията и спиране на отлива на подготвен състав. „Въвеждам практика с всички, които са подали рапорти за освобождаване от военни служба, най-вече с офицери, които не са навършил 10 години служба, да беседвам лично“, подчерта началникът на отбраната. Некомплектът все още е висок, резултатите не ни удовлетворяват и ще търсим начини да повишаване интереса на българските граждани да изпълняват сужба и в резерва, посочи още той.
Осигурването с материални средства продължава да бъде сериозно предизвикателство,
заяви адмирал Ефтимов. Недофинансирането от години на армията води до технологичо изоставане, което трябва да бъде преодоляно, смята той. И обеща да дава безпристрастен военен съвет на политическото ръководство, което осигурява материалните ресурси. Като основа на този процес бяха определени трите модернизационни проекта. Работим, допълни началникът на отбраната, за осигуряване на тяхната свързаност. В този смисъл той се надява „неотменен елемент на Стратегическия преглед на отбраната да бъде инвестиционен план-програма, който да претвори ангажимента на държавното и политическото ръководство за равитието на тези способности до 2032 г., като гарант за тяхното материално осигуряване“.
Що се отнася до подготовката, ще се стремим да увеличаваме не само ученията, но и тяхната сложност, каза адмирал Ефтимов. Независимо от коронавируса през лятото и есента, армията ще изпълни своите задачи. През юни флотът ще изпълни упражнение, което не е правено отдавна. За първи път ще има бригадно учение на Сухопътни войски в пълен обем. Стремежът ще бъде подготовката на стане по-предизвикателна за всички нива.
Ще има нова стратегическа и доктринална рамка на Въоръжените сили, каза адмиралът. Амбицията е до края на годината да бъдат преработени някои основни документи. Предизвикателството пред Щаба на отбраната е да изпълнява ролята си на Стратегически щаб на Въоръжените сили, посочи още началникът на отбраната. Т.е. в рамките на създадения интегриран модел да има реално функциониращ Стратегически щаб, който да може да задейства системата на отбраната на страната на стратегическо ниво.
Народните представители пожелаха успех на новия началник на отбраната. Това направиха ген. Кольо Милев, ген. Симеон Симеонов, полк. Валентин Радев, вицеадмирал Пламен Манушев, полк. Владимир Тошев капитан Милен Михов и др. Председателят на комисията ген. Константин Попов определи адмирал Ефтимов като перфектен офицер със стратегическо мислене, смелост да взема нестандартнни решения и отворен за диалог.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  volxov5 28 май 2020, 19:58
   
  2
   
  0

  Не смятам, че всичко започва от мен

  преглед на отбраната ще има организационни промени и те няма да са козметични.

  Правилно


  Службите на Италия и Германия наблюдават под лупа действията на службите в България!

  Арестите не са заради разследване на родната прокуратура, а на чужди служби!


  Нашите са само изпълнители и реално не могат да кажат за каква сума пари става въпрос от тази далавера с боклука!

  Реално Иван Гешев действа под заповедите на чужди прокурори, а акцията е била пазена в тайна дори от премиера Бойко Борисов!

  p.s

  Очаква се ареста на министъра на отбраната и лидер на ВМРО, който е кум на единият от братята Бобокови, а баща му старият Каракачанов е на огромна заплата във фирмата "Приста Ойл" без дори да ходи на работа там, явно с цел така да се плаща на лидерът на ВМРО такса спокойствие от братята, които вече са задържани за 24 часа в ареста.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка