The Wall Street Journal: „Руските подводничари са постигнали голямо майсторство“

Pan.bg 03 юли 2020 | 22:57 views (1016) commentaries(1)
img
pan.bg
Възраждането на руския подводен флот през последните години предизвиква сериозно притеснение в НАТО. Според вестник The Wall Street Journal (WSJ) военните служители и анализаторите на Алианса смятат, че нарастващият потенциал на Русия може да се използва не само за защита на собствената й територия, но и за създаване на заплаха за Съединените щати в Атлантическия океан. В края на миналата година 10 руски подводници напуснаха базите си в руското Арктическо крайбрежие и тръгнаха на запад към Северния Атлантически океан. Според The Wall Street Journal военните служители и анализаторите от НАТО смятат, че подобно развръщане - едно от най-големите учения след Студената война - е не само демонстрация на силата и желанието на руския флот да защити своята територия, но и демонстрация на мощ в Атлантическия океан. През последните години Русия изразходва милиарди долари за модернизиране на застаряващия си подводен флот, който наследи от Съветския съюз, разширявайки го с по-тихи и по-бързи подводници, които могат да останат неоткрити и да плават на голяма дълбочина за по-дълъг период от време. Военноморските командири на Съединените щати и техните съюзници казват, че Русия все по-често използва подводници в райони на Атлантическия океан, където те могат да застрашат военните кораби на Организацията на Северноатлантическия договор и ключови обекти на американската инфраструктура, докато руснаците патрулират покрай Източното крайбрежие на САЩ. Експертите смятат, че възраждането на руския подводен флот и неговите плавания в Атлантическия океан притесняват НАТО, особени в момент, когато ще трябва бързо да се развърнат американските сили в Европа през Атлантическия океан в случай на въоръжен конфликт с Русия. Значението на тази стратегия ще нарасне, ако САЩ изпълнят заповедта на президента Доналд Тръмп и изтеглят четвърт от американските войски от Германия. „Ние наблюдаваме това непрекъснато: повече подводници, на по-големи разстояния и за по-дълги периоди от време“, заяви в интервю вицеадмирал Кийт Блънт, ръководител на Обединеното командване на военноморските сили на НАТО. А вицеадмирал Андрю Луис, командващ на Втори американски флот, заяви през февруари, че американските кораби, които напускат базите си в Източното крайбрежие, са в "противоречиво пространство" и вече не могат безпрепятствено да преминат през Атлантическия океан. Американският адмирал Джеймс Фого, командващ на американските ВМС в Европа, сравнява настоящата ситуация с битките
за Атлантическия океан по време на двете световни войни, когато германските подводници атакуваха корабите на съюзниците, както и по време на Студената война, когато противолодъчните подразделения на НАТО играеха на "котки и мишки" със съветски подводници. „Все още поддържаме предимство в подводната зона, но те са постигнали голямо майсторство“ - заяви адмиралът. Според авторите на материала през последните няколко години руските подводници са подобрили толкова много своите характеристики, че сега потенциално могат "да надиграят" самолетите "Посейдон". Те са в състояние да се скрият на дъното на Северния Атлантически океан, където много падини, подводни хребети, студени и топли течения, които изкривяват хидроакустичните сигнали, които "Посейдон" приема. Както заключават авторите на публикацията, Русия планира допълнително да подобри своя Северен флот. Първата подводница от клас "Ясен-М" вероятно ще бъде пусната в експлоатация още през следващата година, след поредица от тестове през миналата година. Очаква се тези подводници да имат по-високи стелт-показатели и ще позволят на руските пилоти да получат по-подробна картина на дъното на Северния Атлантик.
Л. Дойчинов
По информация на inosmi.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Che 04 юли 2020, 08:56
   
  8
   
  2

  "Военните служители и анализаторите на Алианса смятат, че нарастващият потенциал на Русия може да се използва не само за защита на собствената й територия, но и за създаване на заплаха за Съединените щати в Атлантическия океан."- тия не мислят за собствената си сигурност и сигурността на малките държави, а отишли да реват за САЩ...Не мога да разбера- НАТО васали на САЩ ли са или самостоятелна организация?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка