Ученият, който прогнозира разпадането на СССР, назова срока на разпадането на САЩ

Pan.bg 17 ное 2020 | 20:25 views (3032) commentaries(0)
img
pan.bg

Норвежкият социолог Йохан Галтунг, който прогнозира разпадането на СССР, направи прогноза за разпадането на САЩ: според него този процес ще започне през 2020 г. и ще приключи през 2025 г. Внимание към прогнозата на Галтунг насочи Life.

Порталът отбелязва, че Галтунг е предсказал изчезването на Съветския съюз десет години преди това да се случи - през 1980 г. За своята прогноза той използва търсенето на противоречия и преброил пет пункта в СССР, които са неприемливи за продължаващото съществуване на страната.

В случая със Съединените щати Галтунг също откри непримирими противоречия: несъответствието между икономическия растеж и разпределението на благата, търговските войни с други страни, американските нашествия и ответния тероризъм, културните различия между САЩ и техните съюзници и конфликтите на Вашингтон с азиатските страни.

Друг норвежки учен, професор в катедрата по глобална история в Университета в Осло Терже Твед, не е съгласен с Галтунг. Както съобщи Рамблер, Твед вярва, че светът ще види процъфтяването на американската хегемония, а не нейния колапс.

Ученият подчерта, че за първи път след Втората световна война САЩ имат собствен петрол, страната е в челните редици на технологичната индустриална революция и е дом на най-големите компании в световната история - Apple, Google, Facebook, Amazon и Microsoft.

Освен това, Съединените щати във военно отношение превъзхождат всички съвременници и империите от миналото, а също така имат съюзници по целия свят, включително 30 членове на НАТО.

Източник: news.rambler.ru Снимка: newsbuzz.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка