Kакво предвижда Програма - 2032 във връзка с обезщетенията на военнослужещите при уволнение?

Pan.bg 18 яну 2021 | 11:39 views (1133) commentaries(1)
img pan.bg
Източник: otbrana.com

В проекта на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. е записан следният текст: „ще се въведе модел за определяне на обезщетението при освобождаване от военна служба в зависимост не само от броя на прослужените години, но и от неизпълнената част от договора и произтичащите задължения по Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България“.

Какво означава това, попитахме заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. Ето и неговия отговор: „Това един много съществен въпрос. Ако сега един офицер, който има договор да служи 10 години, си тръгне преди да си е изпълнил договора, ние го компенсираме. Получава толкова заплати, колкото години е служил, а той не е изпълнил договора. Поставя се въпросът дали е справедливо, когато офицерът не изпълни договора си, Министерството на отбраната да разпростира същите права върху него, както върху другите, които са изпълнили договора си. Ще се пипа тази част за такива категории хора.“

А има ли субективен момент, т.е., ако началникът прецени, че военнослужещият не е изпълнил както трябва договора си да му се определи по-малък размер на обезщетенията, продължихме въпроса си. Няма такова тълкуване на текста, бе категоричен заместник-министърът.

За да се реализира това намерение, ще се наложи промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили. Сега действа следната разпоредба: „При освобождаване от военна служба военнослужещите имат право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.

Тук има още един въпрос, който би трябвало да се обсъди в контекста на социалната част от програмата, а по-късно и при промяната на закона. Еднократното парично обезщетение в размер на не повече от 20 заплати не е променяно от години. То се прилага от времето, когато по закон при 20 прослужени години в армията, независимо от възрастта, военнослужещият придобиваше право на пенсия. Нещата вече не стоят така. Вече се изисква навършване на определена възраст и 27 години осигурителен стаж, от които две трети прослужени в армията. Освен това през миналата година бе вдигната и пределната възраст за служба, според военното звание, с три години. В този смисъл 20-те заплати обезщетение изостават от общата динамика на промените на законите. Ако се
следва логиката и ефективността на системата от стимули на мотивация за служба в армията, размерът на еднократното парично обезщетение би трябвало да бъде не повече поне от от 27 брутни месечни възнаграждения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 18 яну 2021, 18:53
   
  17
   
  0

  ПР€ДИЗБОРНИ ЗАИГРАВКИ!

  УВО ЗА АПЗтата , ЗА Г€РБ$П,ВМРО,ДП$!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка