Полк. проф. Димитър Недялков пред BNT: Стана традиция армията да не бъде осигурена с необходимите средства (видео)

Pan.bg 14 юни 2021 | 11:58 views (789) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: БНТ

Подобни полети като този на майор Валентин Терзиев са най-сложните в подготовката на бойната авиация, каза проф. Димитър Недялков, полковник от резерва.

Винаги над море нощем условията за летене са сложни. Дори когато морето е ясно, водата е гладка, се получават ситуации, в които се усложнява полетът. В такива ситуации секундата е много, изтъкна проф. Недялков.

Подобни обучения нощем над Черно море, според него, се правят един път в годината. „Въпросът е колко трябва да бъдат полетите, за да се подготви самият екипаж за изпълнението на подобна задача. Отдавана е тема в българската авиация, че не се лети достатъчно. В дадената ситуация общата причина за състоянието и подготовката е малкото летателни часове“, каза Димитър Недялков.

Санитарният минимум за военните пилоти е около 100-120 часа на година.

„Стана традиция армията да не бъде осигурена с необходимите средства. Освен това част от съществуващото законодателство не е съвсем адекватно. Напр. Закона за обществените поръчки, защо се плаща ДДС по някои неща? В крайна сметка се източва и бюджетът и парите не стигат за поддръжката, както и за нормалния ремонт на авиационната техника“, посочи специалистът.

Видео: https://bnt.bg/news/polk-prof-dimitar-nedyalkov-stana-tradiciya-armiyata-da-ne-bade-osigurena-s-neobhodimite-sredstva-v299168-296175news.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка