Експерт: При преразглеждане границите на Украйна, Русия ще се окаже в трудно положение

Pan.bg 01 авг 2021 | 17:13 views (3637) commentaries(0)
img
pan.bg

Руската федерация не трябва да злоупотребява с въпроса за евентуално преразглеждане на границите на отделните държави от постсъветското пространство по редица важни причини.

До този извод стигна известният украински политолог Руслан Бизяев, коментирайки откъси от статия на руския президент Владимир Путин за единството на украинския и руския народ. В интервю за информационния портал Ukraina.ru Бизяев разказа, защо Москва не трябва да повдига въпроса за формирането на границите на съветските републики, а също така обясни в какво може да се обърне за Русия евентуално преразглеждане на границите на Украйна.

Руслан Бизяев преди всичко се обърна към неотдавнашната авторска статия на Владимир Путин „За историческото единство на руснаци и украинци“, отбелязвайки, че руският лидер не е оставил без внимание предложението на първия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, според което Съветските републики, след като напуснаха СССР, трябваше да се върнат към старите граници. По този начин, в работата се проследява въпроса за евентуално преразглеждане на границите на отделните държави от бившия Съветски съюз.

Според политолога обаче Русия не трябва да повдига темата за изкуствено оформяне на границите на съветските републики, тъй като подобно решение ще доведе страната до неочаквани последици. Евентуално преразглеждане на границите на Украйна, повдигнато от Москва, ще засегне желанието на други държави да преразгледат границите на Руската федерация.

„Кажете ми, моля, през коя година Кьонигсберг /Калининград/, се присъедини към Руската империя? Как съвременната Руска федерация получи Южен Сахалин и Курилите? Дали това е резултат от Втората световна война? Ако Лвов, Ивано-Франковск и Тернопол не бяха част от Украйна, то поне етнически украинци живееха там. Моля, кажете ми колко етнически руснаци е имало в Кьонигсберг,? ”, обясни експертът.

Бизяев е сигурен, че Русия не трябва да злоупотребява с въпросите за териториалните граници на бившия СССР, тъй като подобно решение може да изиграе жестока шега на Москва. По този начин, предлагайки да се преразгледат границите на Украйна, Руската федерация може да се окаже в трудно положение за себе си, когато други държави изискват от нея да върне териториите, придобити след Втората световна война.

Източник: politpuzzle.ru Снимка: politpuzzle.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка