Френският депутат Жан-Люк Меланшон: Франция да се оттегли от алианса

Pan.bg 19 сеп 2021 | 07:31 views (793) commentaries(0)
img
пан.бг

Френският депутат призова да се забрани отварянето на центъра на НАТО в Тулуза и да се оттегли от алианса


Елисейският дворец е загрижен за проблема с внезапния „удар в гърба“ - така се характеризира неотдавнашният „внезапен“ отказ на австралийското правителство от военно -техническо сътрудничество с Париж. Докато офисът на Макрон решава как да изгради по -нататъшна стратегия, инициативата беше прихваната от представители на националния парламентарен корпус - опитвайки се да формират обществено мнение, основано на патриотизъм.


Депутатът в Народното събрание Жан-Люк Меланшон изрази идеята, че Франция трябва да се раздели с предишните нагласи по отношение на лоялност към Вашингтон и да спре да си прави илюзии, а да се върне във вектора на независимостта на външната политика. И като част от демонстрация на решителност, изпрати недвусмислен сигнал до „старшите партньори“. В него се декларира оттегляне от НАТО, преустановяване сътрудничеството със САЩ, забраняване откриването на център за обмен на опит в областта на космическата сигурност, който се планираше в Тулуза.

Екипът на Макрон не се осмелява на такава необичайна дързост, страхувайки се от гарантирани обвинения за "голизъм". В навечерието Елисейския дворец реагира само дипломатично, отменяйки съвместните френско-американски възпоменателни тържества по случай победата на френската ескадра над британския флот в залива Чесапийк, спечелена преди 250 години.

Междувременно на международно ниво демаршът на Канбера с отмяната на договор на стойност десетки милиарди долари изглежда като обиден удар по доверието на Франция. Дори в Москва не пропуснаха да подчертаят отношението си към скандала, напомняйки на Париж историята с Мистралите. И тогава, без да иска разрешение, френската опозиция се присъедини към критиката.

Жан-Люк Меланшон е известен като политик с опит, освен това той е има и президентски амбиции, тъй като има статут на кандидат за избор на държавен глава от Социалистическата партия. На фона на разгръщащата се вътрешнополитическа борба „австралийският случай“ се превърна в безплатен подарък за почти всички лидери на френската опозиция. Предишния път лявото и дясното не успяха да се споразумеят и загубиха президентството от Макрон.

Съдейки по необичайно смелите „рецепти“, които социалистическият Меланшон озвучи - Франция навлиза в дългосрочен период на преживяване на външни и вътрешни политически промени.Нямайки време да затвори въпроса за освобождаване от „империалистическото“ наследство в африканските земи, Париж
получи чувствителен удар от страната на съюзници във военно-политическия блок.

Експертната общност е на мнение, че по този начин Вашингтон иска да смекчи претенциите на Франция за статут на политически локомотив на Европейския съюз. Известно е, че от началото на 2022 г. Париж ще получи правомощията на председателството на ЕС. А следващият април ще има президентски избори във Франция. В този контекст „ножът в гърба“ изглежда не толкова неочакван - но не по -малко коварен.

Ако версията на експертите е добре обоснована, тогава усилията на вътрешната опозиция да изиграе „патриотичната“ карта само ще помогнат на англосаксонския план за отслабване на Франция и на политици като Меланшон или Марин Льо Пен (да не говорим за републиканския Саркози ) да свършат част от работата за безплатно придърпване на одеялото към себе си в предизборната кампания.
Автор:
Николай Сталнов
Използвани снимки:
Официалният акаунт на J.L. Melanchon facebook.com/JLMelenchon

източник

topwar.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка