Превъоръжаването и социалният статус на военнослужещите са в полезрението на коалиционните партньори

Pan.bg 27 ное 2021 | 05:37 views (703) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Да стартира широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на Национална гвардия, бе едно от подкрепените предложения.

Преговорите за коалиционно споразумение в областта на националната сигурност поставиха акцент върху отбраната и Въоръжените сили. Те се ръководиха от Асен Василев от ПП „Продължаваме промяната“ с подкрепата на бившия министър на отбраната проф. Тодор Тагарев. Участваха още експерти от коалиция „БСП за България“, ПП „Има такъв народ“ и Демократична България. Постигнато бе добро съгласие и основа за пълен четиригодишен мандат, посочи накрая г-н Василев.


Всички бяха съгласни, че членството на България в НАТО и ЕС е в центъра на отбранителната ни политика, която трябва да води до повишаване боеспособността на Въоръжени те ни сили и оперативната им съвместимост със съюзниците. На този етап, обаче не получи подкрепа предложението на Демократична България да домакинстваме многонационални сили, което бе формулирано като активно участие в системата на структурите на силите на НАТО. Както Румъния и Полша, например.

Да се прави или не нов Стратегически преглед на отбраната? Доста дискусии имаше по този въпрос. От „БСП за България“ смятаха, че това трябва да стане и подчертаха, че в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. има много слабости. От „Има такъв народ“ не споделяха на 100 процета това мнение. Стигна се до общото становище, че провеждането на Стратегчески преглед на отбраната ще се прави, ако е необходим след преглед и оценка на резултатите от този, който завърши преди по-малко от година.

Приема се предложението за критичен преглед на нормативата и доктриналната база в отбраната и Въоръжените сили. От „БСП за България“ поискаха нов Закон за резерва. И по този въпрос ще има преглед , включително и на Закона за отбраната и Въоръжените сили, до промени или нови закони ще се стигне, ако това се налага.

Нямаше оспорвания, че хората трябва да бъдат в центъра на развитието на Въоръжените сили. В този смисъл бяха набелязани редица мерки за подобряване на социалния им статус и повишаване привлекателността на военната професия. Решено бе минималата работна заплата да бъде база за изчисляване на месечните възнаграждения със съответните коефициенти, а не както е от 11 години – 380 лв. Имаше предложение военната заплата да бъде процент от президентската, но това бе оставено за друго време. Всяка година ще се прави актуализация на допълните възнаграждения. Особено внимание бе обърнато на преодоляване на жилищната криза за военносужещи. Ще се прецизира пирамидата на военните звания. Ще се определят длъжности, които могат да се заемат от военнослужещи, упражнили правото си на пенсия. Предстои да се работи и по т.нар. втора кариера, т.е. осигуряване на перспектива на военнослужещия след свалянето на пагоните. Подкрепено бе предложението за усъвършенстване на военно-образователната система в съответствие с потребностите на Въоръжените сили и нейното синхронизиране с военното образование в страните от НАТО и ЕС. В тази насока ще се развива и научноизследователската дейност.

Планирането на превъоръжаването и модернизирането ще става синхронно за трите вида Въоръжени сили и ще се изпълнява етапно, в зависимост от финансовите възможности на държавата. Тук бяха подкрепени няколко основни стъпки: да се приеме национална програма от парламента, да се създаде фонд за превъоръжаване и модернизация и система за управление на процеса. Подчертавана бе и необходимостта както от участие на отбранителната ни индустрия, така и от нейното технологично обновяване. В светлината на превъоръжаването и модернизирането бе дискутиран и финансовият въпрос. От една страна става дума за постигане на 2 процента от БВП за отбраната до 2024 г., а от друга за разпределение на бюджета за отбрана в съотношение 60:20:20, като 20-те процента са гарантирани именно за превъоръжаване и то от с платформи от страни на НАТО и ЕС.

Едно от подкрепените предложения за подобряване на административния капацитет на Министерството на отбраната бе цивилните служители от държавен експерт нагоре задължително да имат експертиза по въпросите на отбраната. „БСП за България“ получи съгласие конкурсите във ведомството да бъдат честни и прозрачни. За преодоляване на некомплекта от личен състав ще се въведе ефективна система за привличане, подбор и мотивация на кандидатите за военносужещи.

Включването на „Европейския зелен пакет“ в отбраната бе поставен от „БСП за България“ и Демократична България. Нямаше оспорвания на неоходимостта от вземане на съответните мерки.

Активната работата с ветерните и военно-патриотичните организации намери подкрепа от участниците в преговорите. Те се съгласиха с предложението на „БСП за България“ за разработването и приемането на Закон за запасното войнство и за промени на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

От Демократична България смятаха, че трябва да се създаде Държавна агенция „Гражданска защита и пожарна безопасност“, която да е равноотдалечена от ведомствата, а не както е сега в състава на МВР. Стигна се до съгласието Миинистерството на отбраната да участва в създаването на Национална аварийно-спасителна служба. Също от Демократична България поискаха развитие на Военното разузнаване и връщане на Военното контраразузнаване от ДАНС в Министерството на отбраната във връзка с осигуряване сигурността на новата техника, като самолетите Ф-16 например. Този въпрос ще се решава при обсъждането на състоянието и бъдещето на специалните служби.

Ще завърша моите бележки по преговорите за коалиционно споразумение в областта на националната сигурност с постигнатото съгласие за стартиране на широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на Национална гвардия.

Направи впечатление конструктивността в обмяната на становища и съгласието с другото мнение в интерес на коалицията. От „БСП за България“ участваха Атанас Зафиров, генерал от запаса Михо Михов, бригаден генерал от запаса Кольо Милев и полковник от запаса Иван Иванов, от ПП „Има такъв народ“ – Теодора Генчовска, Мая Христова, полковник от запаса Александър (Сашо) Александров и полковник от запаса Румен Попов, а от Демократична България – Велизар Шаламанов, Костадин Деянов и Георги Цветков
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка